VELIKI PETEK

Pripomočki: 14 plastičnih jajčk (če-le teh nimamo, jih lahko nadomestimo z vrečkami, škatlicami ipd.), simboli posamezne postaje križevega pota: konec vrvi, lesen križ (lahko naredimo iz dveh palčk), obliž (3), majhen kipec Marije ali svetinjica, obris rok, blago z „Jezusovim“ obrazom, papirnati robček, bel kos blaga, 3 žeblji, križ z Jezusom (lahko obesek iz verižice), srce, kamen; alkoholni flomaster, slike otroškega križevega pota, družinski križ (če ga imamo)

Predpriprava:

  • Plastična jajčka napolnite s simbolom, ki predstavlja posamezno postajo križevega pota. Nanje z alkoholnim flomastrom napišemo številke (1-14). Če otroci še ne poznajo števil, znajo pa šteti, lahko namesto števil narišemo pike. Plastična jajčka skrijemo po stanovanju oz. zunaj na vrtu (če bomo imeli križev pot raje zunaj). Glej spodnjo sliko. 

  • Natisnite slike postaj križevega pota za otroke ter jih razporedite po prostoru (morda najlažje takrat, ko otroci iščejo jajčka). Slike dobite na tej povezavi (čisto spodaj se vpišete in na svoj e-naslov brezplačno prejmete sličice, ki jih lahko uporabljate le za domačo rabo! Pozor: ko se vpišete, vsak teden prejemate njihova obvestila. Če želite, se lahko takoj odjavite, in sicer v prejetem e-sporočilu spodaj kliknete „unsubscribe“).

  • Obojestransko natisnite besedilo križevega pota za otroke. Knjižico dobite tukaj: križev pot

UVOD (10 min):

  • Zapojmo pesem: JEZUS LJUBI VSE OTROKE (Jezus ljubi vse otroke, malčke vse na svetu tem. On ne gleda barve las, niti barve kože ne, Jezus ljubi vse otroke zemeljske. On križ nosi za otroke …).

  • Z otroki vodimo pogovor: Imenujte nekaj vozil, ki uporabljajo postajališča. Kako pa vemo, na kateri postaji lahko vstopimo ali izstopimo na posamezni postaji? Kaj pa je sploh postaja? Kaj pa so postaje križevega pota? To so mesta, ki govorijo, kaj je Jezus doživel na današnji dan, ki se imenuje veliki petek. Na svoji poti je Jezus takrat srečal veliko ljudi: večina je bila takih, ki ga niso marali, srečal pa je tudi take, ki so ga imeli radi in so mu pomagali. Tudi mi bomo odšli po teh postajah, kjer se bomo srečali in pogovarjali z Jezusom.

  • Da jih bomo lažje spremljali, je po hiši skritih nekaj plastičnih jajčk Jajčk ne odpirajte, samo prinesite v to veliko škatlo/vrečo. Ko vidimo, da so otroci našli vsa jajčka, jih preštejemo. Jezus je šel skozi 14 postaj. Otrokom povejmo, da so postaje razporejene po prostoru. Pri vsaki postaji bomo poiskali jajček s pravo številko in vsebino odprli. Kar se skriva v jajčku, bomo pustili na posamezni postaji. Pa pojdimo z Jezusom na pot.

OSREDNJI DEL (15-20 min):

  • Hodimo od postaje do postaje: med postajami pojemo pesem, na vsaki postaji pa poiščemo jajček s pravo številko, ga odpremo, pogledamo vsebino – otroci jo lahko tudi otipajo, vmes preberemo besedilo, položimo simbol k sliki in se odpravimo k naslednji postaji. Bereta naj izmenično oče in mati. Knjižico, ki jo natisnete obojestransko najdete na tej povezavi.

ZAKLJUČEK (5 min):

  • Skupaj zapojemo Jezus moj ljubim te ter zmolimo: Dragi Jezus, s teboj sem prehodil križev pot. V srce so se mi vtisnile slike, ki kažejo, kako zelo nas imaš rad. Hvala ti. Prosimo, pomagaj nam, da bi te tudi mi imeli vedno bolj radi.

  • Za konec pa vsak v tišini še poljubi križ.

Pripravila: Manica Marolt

Fotografija: Marko Furlan

gradivo je namenjeno le za družinsko rabo

marec 2018