VELIKA SOBOTA

Danes je dan, ko pripravljamo velikonočna jedila. Naj pri tem sodelujejo tudi otroci, vmes pa jim lahko razložimo, kaj se je dogajalo z Jezusom na današnji dan.

Še veste, zakaj je bil včeraj veliki petek? Spomin na to, da je Jezus umrl na križu za vsakega izmed nas, da bi mi lahko prišli k njemu v nebesa. Kaj pa se je z Jezusom dogajalo na današnji dan, v soboto? V Jezusovih časih je bila sobota dan počitka. Zato je ta dan Jezus ležal v grobu. Na ta dan je prav, da se tudi mi v cerkvi ustavimo ob božjem grobu in molimo ter se Jezusu zahvalimo, da nas ima rad in za vse, kar nam daje.

Danes bomo v cerkev odnesli košaro/košarice, v katere bomo položili nekaj jedi, ki jih bomo skupaj pripravili. Zakaj? Na veliko soboto prinašamo v cerkev jedi, da jih blagoslovimo. To delamo v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo z njegovimi učenci, preden je umrl. Jedi, ki jih bomo pripravili, pa imajo poseben pomen. Ko pripravljamo košaro, otrokom razlagamo:

ŠUNKA – KOS MESA predstavlja Kristusovo telo.

HREN predstavlja žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ.

PIRHI (rdeči) predstavljajo kaplje Kristusove krvi. Ker se iz jajca izvali piščanček, ki mora streti lupino, da lahko zaživi, pirhi predstavljajo tudi Jezusovo vstajenje iz groba in ponovno življenje.

KRUH predstavlja življenje in je znamenje božje dobrote in človekovega dela– ponekod ga zamenjajo s….

POTICA spominja na trnovo krono .

Ko bomo jutri po maši imeli doma velikonočni zajtrk, je prav, da se ob teh jedeh spomnimo na to, kako zelo veseli in hvaležni moramo biti, da poznamo Jezusa. Jezus ima rad vsakega izmed nas. Zato je prav, da ga tudi mi vedno nosimo v svojih srcih, da nam bo lepo že tukaj na Zemlji. Že sedaj pa se veselimo tudi tega, da se bomo nekoč z njim lahko srečali v nebesih.

Pripravila: Manica Marolt

gradivo je namenjeno le za družinsko rabo

marec 2018