Telovo

Telovo ali praznik Svetega rešnjega telesa in krvi vedno obhajamo na 2. četrtek po binkoštih. Vera v Jezusovo navzočnost v zakramentu Svetega Rešnjega telesa in krvi predstavlja srčiko naše vere. Čeprav majhni otroci pri maši še ne morejo prejeti Jezusa, lahko z njimi preko preproste aktivnosti spregovorimo o pomenu belega kruhka, ki ga župnik med sveto mašo deli „ta velikim“.

V vsaki cerkvi je zlata omara s ključkom. Ste jo že kdaj opazili? (Pokažemo fotografijo.)

V njej je monštranca: posoda, ki je najlepša izmed vseh posod v cerkvi. (Si ogledamo fotografijo.). Na kaj vas spominja njena oblika?

Zakaj pa je monštranca tako lepa in bogata? V njej je beli kruhek, hostija, v kateri je skrit Jezus. Jezus nas ima zelo rad in hoče biti blizu nas. Ker ga ne moremo videti z očmi, ga lahko vidimo v hostiji – koščku kruha. V Svetem pismu za otroke si lahko še ogledamo fotografijo zadnje večerje ter obnovimo/preberemo zgodbo. Ko boste dovolj veliki, boste tudi vi lahko prejeli ta kruhek in z njim Jezusa v svoje srce.

Z otroki izdelamo monštranco.

Potrebujemo:karton, škarje, lepilo (Mekol ali lepilno pištolo), bel papir, zlat sprej, okraske za monštranco (material, ki ga imamo na voljo doma, npr.: vrvica, makaroni, lupina od pistacij, perlice …)

Postopek izdelave:

Iz belega papirja izstrižemo „hostijo“.

Iz kartona izrežemo 2 daljša in 1 krajši trak, pravokotnik za podstavek ter krog.

Na sredino kroga iz kartona obrišemo hostijo. Rob okrasimo z različnim materialom, tako da dobimo podobo sonca. (Otroci naj predlagajo okrasitev, odrasli pa nato vse skupaj prilepimo na podlago.)

Trakove zlepimo skupaj v trikotnik. Nanj prilepimo okrašen krog. Da izdelek lažje stoji, ga prilepimo na izrezan pravokotnik. 

Izdelek popršimo z zlato barvo ter počakamo, da se posuši.

Na koncu prilepimo še hostijo (pri nas so otroci dodali še sliko Jezusa).

Izdelek postavimo na vidno mesto, ga okrasimo s cvetjem ter otroke naučimo kakšno izmed spodaj predlaganih pesmi:

Jezus, pridi, pridi, da stisnem se k tebi in se umirim (2x). Čeprav te ne vidim, vem, da si z mano. Čeprav te ne slišim, vem, da mi poješ. Vem, ker te čutim, vem, ker verjamem …

Jezus med nami prebiva, čaka na tebe vsak dan. V beli obleki se skriva, čaka na tebe Zemljan. Jezus, velik brat je tvoj. Pridi k njemu, nikar se ga nič ne boj.

Hvali svet Odrešenika in pastirja zvestega. Hvali duša učenika, hvali svoj’ga Ženina. Zdaj povzdigni srce svoje, jezik glasno naj zapoje, čast in hvalo Jezusu, našemu Zveličarju.

Molim Te ponižmo, skriti Bog nebes, ki v podobi kruha tajno bivaš res. Glej, srce Ti svoje čisto izročim, saj pri misli nate v Te se ves vtopim.

Gradivo pripravila: Manica Marolt

Fotografije: Marko Furlan, Robert Marolt

Namenjeno le za domačo rabo.

Maj 2018