TALENTI

Za začetek …

Preberimo zgodbo Zvezdni tolarji (brata Grimm, najdemo jo tudi na povezavi: https://www.kresnik.eu/zvezdni-tolarji-zapisala-in-priredila-brata-grimm_clanek_874.html?stran=clanek&sef=zvezdni-tolarji-zapisala-in-priredila-brata-grimm&id=874 ).

Po prebrani zgodbi si povejmo, kaj nas uči.

V neprozorno vrečo skrijmo en uporaben predmet (npr. kladivo, kuhalnico …). S pomočjo vprašanj, na katera je odgovor lahko le DA ali NE, ugotovimo, kaj se skriva v vreči. Po končani igri se pogovorimo: Za kaj uporabljamo ta predmet? Če bi ta predmet ostal skrit v vreči, ali bi imel za nas kakšno vrednost? Zakaj?

Beseda

Odprimo Sveto pismo in preberimo Mt 25,14-30. Za mlajše otroke pa priliko pripovedujmo s pomočjo konkretnih predmetov:

V današnji zgodbi nam Jezus pripoveduje o gospodarju, ki se je odpravil na dolgo pot. Preden je odšel, je svojim trem služabnikom razdelil denar. (Pred otroke postavimo tri človeške figure.) Prvemu je dal 5 denarjev, drugemu 2 in zadnjemu enega. (Pred figure polagamo kovance; lahko povemo, da je Jezus denar poimenoval z besedo talent.) Naročil jim je, naj dobro pazijo na denar, naj ga dobro uporabijo in naj ga poskušajo dobiti še več. Kaj bi vi storili, če bi vam nekdo dal takšno nalogo? V tej zgodbi sta prva dva moža naredila, kar jima je naročil gospodar. (Pred prvo figuro damo še pet kovancev, pred drugo še dva.) Tretji služabnik, ki je dobil en sam kovanec (talent), pa je bil prestrašen. Bal se je, da mu bo ta kovanec kdo vzel ali da ga bo napačno uporabil. Zato je rajši skopal jamo in ga skril. (Kovanec prekrijemo s kosom blaga.) Kaj mislite, da se je zgodilo, ko se je gospodar vrnil domov? Ko se je gospodar vrnil domov in videl, da sta prva dva služabnika zelo dobro poskrbela za zaupani denar in da sta ga pridobila še celo več, je bil nanju zelo ponosen in ju je pohvalil. Na tega, ki ga je zakopal, pa je bil jezen, saj ni uporabil podarjena denarja tako, kot bi ga moral. Vzel mu je še ta denar in ga odslovil.

Pogovor

Kaj nam hoče Jezus s to zgodbo povedati? (Vsak pove svoje mnenje, ostali le poslušamo.) Če vemo, da je gospodar Bog, kaj nam Jezus v zgodbi govori: kako naj živimo? Vsakega izmed nas je Bog poslal, da opravi svojo nalogo na tem svetu. Zato nam daje različna znanja, spretnosti, moči, da jo opravimo. Kako jo najti? Tako, da najprej razmislimo, kaj nam zelo dobro gre, pri katerih predmetih se v šoli učimo brez težav. Nato pa, kako lahko te svoje spretnosti, znanje uporabimo v svoji družini, med sorodniki, sošolci, prijatelji, v službi. (Starejši otroci in odrasli lahko tu nadaljujemo pogovor z razmišljanjem o svojih talentih in kako jih lahko uporabimo za služenje drugim.)

Sporočilo prilike

Vse, kar nam Bog daje, je zato, ker nas ima rad. In želi, da ta darila delimo drugim, v zameno pa sami prejmemo vse, kar potrebujemo. Če uporabljamo čas, denar, sposobnosti za dobre stvari, pomeni tudi, da smo za to hvaležni. Le na ta način živimo tako, kot je učil Jezus. In kar je pri tem najboljše: Bog nam v zameno podarja tisto, kar sami najbolj potrebujemo.

Molitev

Dragi Jezus, pomagaj nam, da bomo znali za dobro uporabiti vse, kar nam ti daješ.

Nekaj idej za naš družinski vsakdan

Razmislimo, kako bi lahko v tednu, ki prihaja, vsak s svojimi sposobnostmi prispeval za lepši in mirnejši vsakdan. Potrudimo se to živeti iz dneva v dan in se med seboj tudi opogumljajmo, spodbujajmo, kadar ne bo šlo tako, kot bi radi.

Čeprav moramo zaradi epidemije ostati doma, še vedno lahko svoje talente razdajamo drugim. Razmislimo kako in to svojo zamisel tudi udejanjimo. Na primer: če nam je Bog dal talent, da lepo pojemo, pokličimo dedka, babico in mu s pesmico polepšajmo dan. Če gre nekomu izmed nas zelo dobro v šoli, lahko pomaga sošolcu, ki mu ne gre najbolje (seveda po telefonu ali preko računalnika) …

Priredimo družabni večer z naslovom DRUŽINA IMA TALENT: vsak posameznik naj pripravi nekaj, s čimer bo ostalim družinskim članom polepšal večer.

Družinski IZZIV: vsi skupaj se lotimo tistega dela, ki ga že dolgo odlagamo. Preden se lotimo, naredimo načrt, katere talente lahko vsak posameznik vloži, da bomo na koncu vsi začutili zadovoljstvo in uspeh.