SVETI VEČER

Reklame nas že več kot mesec dni spodbujajo, kaj vse potrebujemo za čarobno doživetje prazničnega (božičnega) večera. A ob misli na bogato obloženo mizo, darila in veliko družbo pozabimo na slavljenca, naš dolgo pričakovani večer pa mine v naglici in dostikrat tudi z občutkom praznine. Na sveti večer se veselimo rojstva Otroka. Zato na tokratno družinsko praznovanje povabimo Jezusa samega.

Naj se ta dan za nas ustavi čas. Iz srca preženimo nemir. Upajmo si narediti manj kot mislimo, da je potrebno: pa čeprav se kakšna polica zaradi prahu ne sveti od čistoče. Dovolimo si začutiti otroško preprostost in veselje. Kako? Skupno postavljanje jaslic in smrečice, skupno urejanje doma ter skupna priprava skromne večerje naj nas povezuje ter v nas budi pričakovanje prazničnega večera.

Sveti večer v naši družini

Blagoslov doma:

Pripravimo blagoslovljeno vodo, smrekove vejice (za vsakega otroka eno) ter kadilo. Skupaj pokadimo in blagoslovimo naš dom: med molitvijo desetke rožnega venca obhodimo vse prostore, oče ali mati naj jih pokadita, otroci pa s smrekovimi vejicami, namočenimi v blagoslovljeno vodo, pokropijo. Na koncu pokadimo in pokropimo tudi jaslice ter z blagoslovljeno vodo pokrižamo drug drugega.

Praznovanje nadaljujemo ob jaslicah, kjer lahko:

  • MOLIMO: Jezusu se zahvalimo za vse, kar imamo in ga prosimo za našo družino
  • v SVETEM PISMU (če so otroci še zelo majhni, lahko v otroškem) poiščemo in preberemo zgodbo o Jezusovem rojstvu (Lk  2, 1-7 ali Mt 1. 18-25) ali BOŽIČNO ZGODBO
  • prepevamo BOŽIČNE PESMI (npr. Tam stoji pa hlevček, Poslušajte vsi ljudje, Angelci stopajo, Sveta noč, Glej zvezdice božje, Si videl zvezdice, Ko so pastirji, Zbudi se Betlehem ipd.)
  •  BEREMO zgodbe (npr. Zgodbe za Božič založbe Ognjišče, Gremo v Betlehem založbe Družina ali Moja mala božična zgodba Mohorjeve založbe)
  • OBUJAMO SPOMINE: oče in mati otrokom pripovedujeta, kako so praznovali božič, ko sta bila majhna.

(Aktivnosti izbirajmo glede na trenutno razpoloženje in starost otrok. Pomembno je, da ne hitimo le od ene do druge: bolje ena sama, pa tista z veseljem in v miru.  Z njimi lahko nadaljujemo tudi naslednje praznične dni.)

Za konec pa še agape:

Ob skromni in preprosti pogostitvi (npr. obloženi kruhki ali nabodalca iz sadja in sira, domači piškoti, ki smo jih v adventnem času skupaj pripravili …) si PRISLUHNEMO in PRIPOVEDUJEMO o naših čutenjih in doživetjih.

Praznični večer nadaljujeva tudi midva sama …

Zvečer, ko otroci že mirno spijo, se ob jaslice usedeva tudi zakonca. Ob Novorojenem najprej v molitvi prosiva za blagoslov najinega zakona in družine. Nato pa objeta še dolgo vztrajava v pogovoru, v katerem si poskušava čim bolj prisluhniti in se začutiti.