SREČNI JEŽEK

Marcus Pfister, založba Kres, 1999

Kratka vsebina

Mali ježek ves dan preživi na vrtu, opazuje živali, rastline in oblake. Njegov dedek meni, da s tem samo izgublja čas, zato mu predlaga, naj gre v svet pogledat, kaj vse drugi storijo za svojo srečo. Ježek ga uboga in se odpravi na pot.

Na njej najprej sreča odločno želvo, ki s svojim težkim oklepom trenira, da bi postala najhitrejša želva na svetu. Nato se z zajcem, ki želi postati najpametnejši svoje vrste, odpravi v zajčjo šolo. S častihlepnim jazbecem se preizkusi v dvigovanju težkih kamnov. Opazuje kolono delavnih mravelj, ki pa se zanj sploh ne zmenijo.

Ježek se zamišljen odpravi domov. Razmišlja o svojih novih znancih, ki se vsak na svoj način ženejo za uspehom, ki naj bi jim prinesel srečo. On pa je tako drugačen. In srečen?

Povabljeni, da si v knjižnici izposodite slikanico in v njej poiščete odgovor kar sami.

Po branju knjige

Vsak bi rad v življenju nekaj postal. Želimo si biti srečni, uspešni, da nas drugi spoštujejo, občudujejo, hvalijo.

Spodbudimo otroke, da povedo, kaj bi radi postali, ko bodo veliki. Tudi sami jim pripovedujemo o svojih otroških željah.

Kaj je potrebno narediti za to, da bi v nečem postali najmočnejši, najhitrejši, najpametnejši? Nam bo to zagotovo prineslo srečo?

Pripovedujmo si, kdaj se počutimo srečni?

Jezus želi, da smo veseli in zadovoljni. Če hočemo resnično postati srečni, pa nas vabi, da postanemo Njegovi učenci. Kako? (Odrasli otroke poslušamo, če je potrebno jih tudi usmerjamo). Izmed predlogov izberemo enega in ga skušamo vnesti v naš družinski vsakdan.