SKUPAJ SMO MOČNI

Razlike naj nas ne odtujijo, temveč bogatijo. Družina je skupnost in prav vsak član lahko s svojimi talenti in močmi pripomore, da nam je lepše in lažje živeti. Bog za nas skrbi s pomočjo družine.

Aktivnost: Vzemimo kolebnico in se razdelimo v dve skupini. Na sredo med skupinama zarišimo črto in se pomerimo v vlečenju vrvi. Zmaga skupina, ki zmore nasprotnike zvleči čez zarisano črto.

Na polovico A4 lista vsak obriše obe svoji roki. Na prvo narišemo smejoči obraz, na drugo pa žalostni obraz. Na te obrise rok drug za drugega zapisujemo posameznikove značilnosti – dobre in slabe (je miren, prijazen, se česa boji, rad pomaga …). Na koncu vsak dobi svoj list nazaj in si prebere zapisano. Otrokom, ki še ne znajo brati ali pisati, pomagajmo. Poudarimo, da smo lahko ponosni na vse naše dobre lastnosti. Tiste slabe pa so tudi del nas. Jezus nas ima še vedno zelo rad. Pomembno pa je, da se jih trudimo izboljšati.

Pogovor: Me drugi vidijo takšnega, kot se doživljam jaz? Mi je zapisano všeč? Zakaj da oz. ne? Ali je dobro, da smo med seboj drugačni? Zakaj? Poudarek: Ker smo družina, smo skupaj močnejši: skupaj zmoremo več in bolje.

Molitev: Vsak Jezusa po svojih besedah prosi za potrebe v naši družini.

Do prihodnje nedelje: Za vsak dan pripravimo seznam opravil in zadolžitev, v katere bodo vključeni vsi člani naše družine. Vsak dan sproti ovrednotimo, kako nam je uspelo opraviti naše naloge.

Primer:

ponedeljekOče popravi poškodovane igrače. Mati zašije strgana oblačila. Ana se igra z mlajšo sestrico. Jure pomaga mlajšemu bratcu pri delu za šolo. Doroteja pripravi mizo za obroke.
sobotaVsak pospravi en prostor v hiši.