SKUPAJ PRIPRAVIMO VELIKONOČNE JEDI

Danes je dan, ko pripravljamo velikonočna jedila. Naj pri tem sodelujejo tudi otroci, vmes pa jim lahko razložimo, kaj se je dogajalo z Jezusom na današnji dan.

Še veste, zakaj je bil včeraj veliki petek? (Spomin, da je Jezus umrl na križu za vsakega izmed nas, da bi mi lahko prišli k njemu v nebesa.) Kaj pa se je z Jezusom dogajalo na današnji dan, v soboto? V Jezusovih časih je bila sobota dan počitka. Zato je ta dan Jezus ležal v grobu. Tudi v cerkvi je v ta spomin urejen Božji grob. Ko bomo odšli k blagoslovu, se bomo tam ustavili, molili, ter se Jezusu zahvalili za vse, kar nam daje in da nas ima rad.

Danes bomo v cerkev odnesli košaro/košarice, v katere bomo položili nekaj jedi, ki jih bomo skupaj pripravili. Zakaj? Na veliko soboto prinašamo v cerkev jedi, da jih blagoslovimo. To delamo v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo z njegovimi učenci, preden je umrl. Jedi, ki jih bomo pripravili, pa imajo poseben pomen. Ko pripravljamo košaro, otrokom razlagamo:

ŠUNKA – KOS MESA predstavlja Kristusovo telo.

HREN predstavlja žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ.

PIRHI (rdeči) predstavljajo kaplje Kristusove krvi. Ker se iz jajca izvali piščanček, ki mora streti lupino, da lahko zaživi, pirhi predstavljajo tudi Jezusovo vstajenje iz groba in ponovno življenje.

KRUH predstavlja življenje in je znamenje božje dobrote in človekovega dela– ponekod ga zamenjajo s….

POTICA spominja na trnovo krono .

“Žegen” pojemo šele v nedeljo zjutraj (po jutranji maši).

Recept za orehovo potico:

V toplo mleko damo žličko sladkorja ter nadrobimo kocko svežega kvasa (42g). Pol kilograma presejane moke damo v skledo. Vanjo naredimo jamico, kamor zlijemo stopljen in že nekoliko vzhajan kvas. Zasujemo z malo moke in počakamo, da še malce vzhaja. Ob strani dodamo 1 žličko soli ter vse skupaj prelijemo z mešanico v mleku (3 dcl) stopljenega masla (80g), sladkorja (80 g), 3 rumenjakov in žlice ruma. Vse sestavine zamesimo in pregnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, ga potresemo z moko (tudi po dnu sklede), ga pokrijemo s prtičem in pustimo, da 1 uro vzhaja v toplem prostoru.

Vmes pripravimo orehov nadev: 40 dag orehov, pomešanih z 20 g sladkorja ter pol žličke prave kave prelijemo z 2 dcl vrelega mleka. V ohlajeno maso vmešamo rumenjak in žlico ruma ter trd sneg iz beljaka.

Testo zvrnemo na pomokano rjuho ter zvaljamo. Namažemo jo z nadevom po principu: tenko zvaljano testo, tenko nanešen namaz oz. debelo zvaljano testo, debelo nanešen namaz. Namažemo do roba. Če želimo, po nadevu potresemo rozine, ki smo jih namočili v rumu. (Če je nadev zelo moker, ga je priporočljivo potresti s krušnimi drobtinami ali mletimi piškoti.) Potico čim bolj tesno zavijemo s pomočjo rjuhe. Položimo jo v z oljem pomazan in malo pomokan pekač. Z oljem jo premažemo še na vrhu ter prešpikamo z leseno paličico za nabodala. Pokrijemo s prtičem in ponovno pustimo, da vzhaja (približno 30 min).

Vzhajano potico damo v pečico, ogreto na 200 ºC, za približno 10 min, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 ºC in pečemo še 50 min. (Če se nam potica zgoraj prehitro zapeče, jo pokrijemo z alufolijo).

Pečeno pustimo v pekaču toliko, da testo odstopi, nato pa jo previdno zvrnemo na leseno desko in pokrijemo, da se počasi ohlaja.