Prijatelj z ostrimi zobmi

Oliver Sherz, Mohorjeva Celovec (2021)

Sporočilo: Pravega prijatelja spoznaš v preizkušnji.

Kratka vsebina: Mala tekunica Tomi skaklja po gozdu in išče gozdne zaklade. Navkljub mamini strogi prepovedi odide raziskovat kraje za koncem sveta, kjer se povsem iznenada zaleti v volka, svojega največjega sovražnika. Strašni volk pa ga ne požre, temveč le nemočno pogleda. Tomi zbeži v varen dom, a vso noč nikakor ne more zaspati: ves čas misli le na volkov žalostni pogled. Je poškodovan? Ga sme pustiti takšnega, da pogine? Le kako bi se počutil, če bi se sam znašel ujet pod kupom kamenja? Naj mu torej pomaga, pa čeprav je sovražnik?

Primerno za šolske otroke.


Družinski bralni kotiček

Zgodba o nenavadnem prijateljstvu, postavljenim tudi na preizkušnjo, nam daje veliko tem za premišljevanje in pogovor z otroki.

Pogovor: Je Tomi ravnal pravilno, ko ni ubogal maminega nasveta in se je potepal po nevarnem svetu? Je bila njegova odločitev, da bo pomagal sovražniku v nesreči, prava? Bi se ta zgodba lahko končala drugače? Kako? Sta se volk in tekunica spomladi srečala? Kakšno je bilo to njuno snidenje? Kdo je pravi prijatelj? Lahko tudi mi komu rečemo, da je naš pravi prijatelj? Znamo biti pravi prijatelji tudi sami?

Aktivnost: Skupaj poglejmo škatle, ki skrivajo naše zaklade. Pravite, da jih še nimate? Nič hudega. Vzemite škatle od čevljev, jih okrasite z barvnim papirjem ali pobarvajte. Nato pa jih začnite polniti s stvarmi, ki se vam zdijo dragocene.

Izziv: Razmislimo in naredimo dobro delo za sošolca, sorodnika, soseda, oče in mama za sodelavca, s katerim se nismo družili že dlje časa.