PRIHOD V JERUZALEM

(Lk 19, 28-48)

Pojdimo na sprehod. Vmes naberimo zelenje za butarico (vrbove ali leskove veje,bršljan, brin, resje, pušpan, cipreso, cvetlice, razcvetele veje forsitije ipd. …).Pripravimo še krep papir, močno vrv, škarje. Vmes pripovedujemo naslednjo zgodbo.

Jezus je bil skupaj z učenci na poti vmesto Jeruzalem. Dva izmed njih je poslal, naj mu privedeta oslička, na katerem niše nihče jahal. Prijatelja sta previdno šla po oslička. Na njegov hrbet sta vrgla svoja plašča in pomagala Jezusu, da ga je zahajal. Potem je Jezus jezdil proti Jeruzalemu. Ljudje so čakali nanj. Bilo jih je veliko. Nekateri so po tleh razgrnili svoje plašče, veselili so se, peli hvalnice Bogu in mahali s palmovimi vejami.

V spomin na ta dogodek na cvetno nedeljo v cerkev prinesemo zelenje in butarice,ki jih župnik blagoslovi. Čeprav jih letos zaradi virusa ne bomo mogli nesti skupaj, jih vseeno izdelajmo in blagoslovimo kar doma.

Ko se vrnemo s sprehoda, se lotimo izdelave butaric. Leskove ali vrbove veje s čvrsto vrvjo povežemo v snop. Od zgoraj navzdol vežemo zelenje (čisto v vrh lahko damo cvetove narcis, tulipanov, razcvetele veje forsitie ipd.). Butarico lahko okrasimo s pisanimi trakovi iz krep papirja ali pa naredimo oblance, ki jih obarvamo tako, da jih čez noč namočimo v barvo za barvanje jajc. Med izdelavo se lahko naučimo kakšno slavilno pesem, ki jo poznamo.

Otrokom še povemo, da je Jezus v Jeruzalemu najprej odšel v tempelj. Zelo je bil žalosten, ko je videl, kako je glasno v hiši njegovega Očeta. Imeli so namreč tržnico in trgovci so prodajali svoje blago po zelo visokih cenah. Jezus je bil jezen. Prevrnil je vse stojnice in ukazal, naj vsi trgovci zapustijo tempelj. Povedal jim je, da je to prostor, kjer se lahko moli in pogovarja z Bogom. Ko je Jezus na osličku prijahal v Jeruzalem se je morda zdelo, da ga imajo vsi radi. Toda mnogim ljudem ni bilo všeč, kar je Jezus delal in učil. Začeli so se zbirati med seboj in iskati način, kako bi se Jezusa znebili.

Molitev: Prosimo Jezusa, da bi ga mi zmeraj imeli radi.

V tednu, ki prihaja, skušajmo Jezusu pokazati, da ga imamo radi: da si pomagamo med seboj, se ne prepiramo, se skupaj pripravimo na prihajajoče praznične dni. Zvečer si pripovedujmo, kako nam uspeva.