PRIDI, PRIDI, SVETI DUH

Praznik prihoda Svetega Duha (oz. binkošti) obhajamo 50 dni po veliki noči, ker je na ta dan nad učence in Marijo prišel Sveti Duh. V nadaljevanju pa sledi, kako lahko vsebino današnjega praznika približamo tudi našim najmlajšim.

Pripomočki: mehurčki,  material za izdelavo plamenčkov (npr. kolaž papir, vrvica, valovita lepenka, moos gumi, škarje, spenjač), fen, žogica za pink ponk

Prepriprava: za vsakega družinskega člana izdelajmo plamenčke za na glavo. Pripravimo skupaj z otroki. V nadaljevanju sledi ena izmed možnosti izvedbe.
Potrebujemo moosgumi, valovito lepenko, škarje in luknjač.
Iz moosgumija izstrižemo ogenj, iz valovite lepenke pa trak, ki naj bo dolg vsaj toliko,  kolikor je posameznikov obseg glave.
S pomočjo spenjača ogenj pritrdimo na sredino traku, njegove konce pa spnemo skupaj, da nastane obod. Plamenčke lahko pripravimo tudi iz drugega materiala (npr. kolaž papir), ki ga imamo na voljo doma.
Potek:
Zapojemo pesem: S skupno pesmijo prosimo in zaupno vsi molimo. Pridi, pridi Sveti Duh, pridi, pridi, Sveti Duh.

Pihamo mehurčke in vmes pripovedujemo:  Se spomnite vnebohoda, ki smo ga praznovali? Tako kot mi sedaj gledamo naše mehurčke, so učenci gledali za Jezusom, ko se je dvigoval gor v nebo, dokler ga ni  zakril oblak in ga niso več mogli videti. Tudi naših mehurčkov sedaj ni več. A Jezus je učencem pred odhodom v nebo dal obljubo, da jih ne bo pustil samih. Dal jim bo posebno darilo. Radi čakate na darila? Tudi učenci so se spraševali, kakšno darilo jim bo Jezus poslal.

Na današnji dan, ki se imenuje binkošti je bilo v Jeruzalemu spet veliko ljudi od blizu in daleč, saj je bil praznik. Tudi Jezusovi učenci so se skupaj z Marijo zbrali v neki hiši in tam molili. Tedaj pa so zaslišali zvok, podoben vetru.   S fenom ponazorimo veter (naj otroci začutijo).
 In nad njihovimi glavami so zaplapolali jeziki, podobni plamenom. Na glavo si damo plamenčke, ki smo jih predhodno pripravili.
 
Jezus je učencem poslal svojega pomočnika, Svetega Duha. Začeli so govoriti vsak v svojem jeziku Izrečemo nekaj pozdravov v različnih jezikih– otroke lahko spodbudimo, da ponovijo pozdrave za nami: živijo, hi (angleško), Hallo (nemško), ahoj (češko), salut (francosko), nihao (kitajsko), hola (špansko), zdrastvuj (rusko), ciao (italijansko), hei (finsko, tudi podobno švedsko).
Čeprav so se jim zgodile nenavadne stvari, učencev ni bilo nič strah. Odšli so ven iz hiše in ljudem v različnih jezikih govorili: Jezus vas ima rad. Imejte tudi vi radi druge. Odpustite, če vam kdo stori kaj hudega. Delajte dobro. Skrbite drug za drugega. Delite si vse … Ljudem je bilo to všeč. In veliko se jih je odločilo, da bodo hodili za Jezusom.
Kdor ima rad Jezusa in verjame vanj, mu Jezus daje svojega pomočnika Svetega Duha. Tudi mi imamo Svetega Duha v sebi. Ali ga lahko vidimo? Ne moremo. Kaj pa veter, ali veter lahko vidimo? Lahko ga čutimo (spet uporabimo fen). Ali lahko vidimo, kaj dela veter? Naredimo poskus, kaj dela veter. Pink ponk žogico vržemo v zrak, otroci naj opisujejo, kaj se dogaja z njo. Tudi mi brez Svetega Duha lahko delamo le vsakdanje stvari.  Sedaj pa vzamemo fen, ga vklopimo in žogico damo nad predel, kjer piha.
 
Otroci naj opisujejo, kaj se dogaja.
 
Tako kot žogica lahko s pomočjo vetra lebdi v zraku, tako tudi mi s pomočjo Svetega Duha delamo čudovite stvari.
Za zaključek pa zapojmo še pesem Svetel plamen, ki jo ponazorimo z gibi.
Svetel plamen naj gori (roke prepletamo v plamene) v tvoji mladi duši (s kazalcem kažemo drug na drugega), zahvaljuj Gospodu seee (dvignemo roke v slavljenje, nato pa 5-krat plosknemo). Svetel plamen naj gori (roke prepletamo v plamene)v tvoji mladi duši (s kazalcem kažemo drug na drugega). Zahvaljuj Gospodu se (dvignemo roke v slavljenje), ker On ta plamen je (kazalec dvignemo v zrak).

Pripravila: Manica Marolt

gradivo je namenjeno le za družinsko rabo

maj 2018