Praznujmo Marijin rojstni dan

Otroci obožujejo rojstne dni: z velikim veseljem in nestrpnostjo vsako leto znova pričakujejo svoj praznični dan.

V Cerkvi pa obhajamo praznik zemeljskega rojstva le za tri osebe: Jezusa, Janeza Krstnika ter Marije. Marijino rojstvo je prvo vidno znamenje čudovitega Božjega odrešenjskega načrta. Ker je na svet prišla Odrešenikova in naša mati, naj bo 8. september ali mali šmaren praznik veselja tudi v naših družinah.

Naj se praznovanje prične …

Med igračami poiščimo lutko – dojenčka in ga oblecimo v bela oblačila (lahko tudi ovijemo z belo odejo oz. blagom). Postavimo ga na vidno mesto. Otrokom povejmo, da bomo danes praznovali rojstni dan: slavljenke jim ne odkrijmo takoj – naj ugibajo. V roke vzemimo dojenčka in jim pripovedujmo, da danes rojstni dan praznuje prav posebna oseba. (Naj vsak otrok malce pestuje lutko.) Nanjo sta njena mamica in očka res dolgo časa čakala … Danes praznuje svoj rojstni dan Marija.

Kaj potrebujemo za praznovanje rojstnega dne? Torto, rože, darila. To bomo sedaj skupaj pripravili.

Najprej se lotimo izdelave preproste torte.

Recept: 6 jajc, 150 g sladkorja, 150 g moke

Ločimo beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo trd sneg, med mešanjem dodamo rumenjake, ko zmes naraste pa še sladkor. Nazadnje na roke zamešamo moko. Damo v poljuben pekač (testo je primerno tudi za peko rulade) ter pečemo na 180 stopnjah 30-45 min (odvisno od vrste pekača).

Vmes, ko se testo peče, izkoristimo čas ter

 – otrokom povejmo zgodbo Marijinega rojstva.

Pred mnogo leti sta v mestu Nazaret živela Joahim in Ana. Imela sta vsega dovolj, zato sta svoje bogastvo z veseljem delila revežem in dajala za cerkev. Vendar nista bila srečna.

Iz sosednjih hiš je odmeval otroški vrišč in smeh, v njuni hiši pa je bilo ves dan tiho in mirno. Zelo sta si želela imeti otroka, a njuna želja se ni in ni izpolnila … Vsak dan sta veliko molila in prosila Boga, da bi jima podaril dojenčka. Dolgo sta čakala.

Bila sta že zelo stara, ko se jima je želja končno uresničila. Joahim in Ana sta se razveselila rojstva hčerke. Dala sta ji ime Marija. Za svojo deklico sta zelo lepo skrbela, jo ljubkovala in ji roke sklepala v molitev. Ko je bila Marija stara komaj tri leta, sta jo starša odpeljala v tempelj, da bi se tam čim bolj poučila o Bogu. Njeni mami in očetu je bilo zaradi tega malce težko, a na takšen način sta se hotela zahvaliti Bogu, ker je uslišal njuno tako veliko željo po otroku. Marija je v templju pozorno poslušala svoje učitelje in si hitro zapomnila vse, kar so jo učili o Bogu. Za praznike pa je prihajala domov in takrat je bilo res veliko veselja v njihovi hiši

–  naberemo rože ali pa jih izdelamo iz papirja.

–  vsak družinski član pripravi darilo za Marijo.

Pečeno pecivo lahko prerežemo na pol, premažemo z marmelado ter prelijemo z limoninim ledom (zmešamo 20 dag sladkorja v prahu ter sok 1/2 limone – dobro je, da je topel). Nanj damo 10 svečk, ter z barvnimi bonboni napišemo črko M.

Ko imamo vse pripravljeno, mizo pogrnemo s prtom, nanj postavimo torto s svečkami, lutko-dojenčka, vazo z rožami ter darila, ki smo jih prinesli za Marijo.

Zapojemo pesem Vse najboljše za te, vse najboljše za te, vse najboljše, draga Marija, vse najboljše za te.

Vsak član predstavi dar, ki ga je prinesel Mariji.

Na torti prižgemo svečke. Otrokom povemo, da je poleg prinešenih daril Marija zelo vesela še enega: da molimo rožni venec. Zato bomo sedaj zmolili desetko rožnega venca ter za vsako Zdrava Marijo upihnili eno svečko (že pred molitvijo se dogovorimo za vrstni red pihanja svečk).

Po molitvi zapojemo Marijino pesem / pesmi po izboru otrok.

Za konec pa še sladkanje s torto.

Gradivo pripravila: Manica Marolt

Fotografije: Marko Furlan in Manica Marolt

Namenjeno za domačo rabo.

September 2018