POST

Takoj po pustnem torku se na pepelnično sredo v cerkvenem letu pričenja postni čas. Traja 40 dni. V tem času kristjani premišljujemo o Jezusovem življenju, njegovi smrti in vstajenju. Bistvo postnega časa je, da bi (ponovno) spoznali: Ljubezen je največja izmed vsega, je popolnost in vez večnosti.

Kako postni čas dojemajo otroci, je odvisno od naju. Pomembno je, da sama sebe sprašujeva, kaj nama pomeni … Da sva najprej midva pripravljena izkoristiti ta del cerkvenega leta in otrokom dajati zgled.

Osebno jemljem post najprej kot priložnost, da bolje spoznamo Jezusa in da postaja naše prijatejstvo z njim močnejše, zaupanje vanj globlje. Hkrati pa tudi izziv, da kot zakonca in starša vedno bolj postajava podobna Jezusu: s tem, da rasteva (skupaj z najinimi otroki) v naši medsebojni ljubezni.

Postni čas je dolg, od nas zahteva napor, odpovedi. To je težko že nam odraslim. Ugotovila sem da je potrebno otroke motivirati s stvarmi, ki so jim blizu. Da bi res dobro izbrali pravo odpoved oz. dobro delo, je pomembno, da izhajamo iz nas samih. Zato pred začetkom postnega časa skupaj skušamo ovrednotiti, kaj nam v naših odnosih ne gre najbolje. Na podlagi tega postavimo nek cilj, ki je bodisi skupen bodisi različen glede na posameznike. Pomembno je, da si ne zadamo preveč(bolje manj) in da vztrajamo do velike noči, pa čeprav se nam na poti postavljajo ovire. Potrebno je medsebojno spodbujanje, za otroke pa tudi kakšna …

zunanja motivacija …
Iz slanega testa ali vitic vinske trte oblikovana krona, v katero so bili zapičeni zobotrebci. Te so otroci ob vsakem dobrem delu dajali ven in namesto njih lepili rože.

Barvanje srčkov na križu ali lepljenje nalepk.

Nastajanje cvetočega drevesa.

Pot, na kateri je 40 stopinj do vstalega Jezusa.

V nadaljevanju sledijo ideje in nasveti, kako živeti postni čas v družini.