PASIJON

(Lk 22, 39-72 in 23, 1-56 ali Mt 21,1-11 )

Pripomočki: slike (Getsmani, Judov poljub, petelin, Poncij Pilat, Kalvarija); kozarec vode, olive ali oljčna vejica, grenka čokolada ali kakav (90%), petelinovo kikirikanje, kovanci (pravi centi ali denar, ki ga otroci uporabljajo za igro), svečka, vžigalnik, ura

Za grob: podstavek za rože, manjši cvetlični lonček, zemljo, žito, palice ter nekaj koncev vrvi, kamen v velikosti premera uporabljenega cvetličnega lončka.

Slike razporedimo zunaj na dvorišču / vrtu (če te možnosti nimamo, potem razporedimo po notranjih prostorih). Zraven dodamo še vse ostale potrebne pripomočke.

Danes začenjamo veliki teden. Skupaj z Jezusom se bomo odpravili na pot in spoznali, zakaj bo ta teden, ki prihaja, tako velik in poseben za nas.

SLIKA GETSEMANIJA Jezus je po zadnji večerji s svojimi učenci šel v vrt Getsemani, kjer so rasle oljke. Kaj raste na njih? (Razdelimo olive, jih okušamo in vmes nadaljujemo pripoved.) S seboj je vzel Petra, Jakoba in Janeza in jih prosil,naj bedijo ob njem, medtem, ko bo on molil. Vsakokrat, ko se je vrnil k njim, so spali. Jezus je prosil Boga, naj mu pomaga. Vedel je, da ga bodo prijatelji kmalu zapustili in se bo moral sam srečati s svojimi sovražniki.

SLIKA JUDOVEGA POLJUBA Nato so skozi temo prisvetile žareče bakle in zaslišalo se je žvenketanje mečev. Juda je vojake privedel do Jezusa in ga s poljubom izdal. (Razdelimo grenko čokolado, kakav in med okušanjem nadaljujemo pripoved.) Drugih enajst Jezusovih prijateljev se je prestrašilo in so pobegnili, Jezusa pa so prijeli vojaki in ga odpeljali v hišo velikega duhovnika.

SLIKA PETELINA Jezus je vedno delal le dobro in pomagal ljudem. Pripovedoval jim je, kako jih ima Bog rad, mnogi pa ga niso hoteli poslušati. Zato je imel veliko sovražnikov, ki so si o njem izmišljali laži, da bi se ga znebili. Tisto noč je Jezusov prijatelj Peter iz daljave opazoval, kako so Jezusa vodili od enega kraja do drugega. Tedaj je prišla k njemu dekla in ga vprašala, ali pozna Jezusa. Peter ji je odvrnil, da ga ne pozna. Trikrat so ga tako vprašali in vsakič je rekel: Ne poznam ga. Tedaj je petelin zakikirikal. (Predvajamo zvok petelinovega kikirikanja.) Peter se je ob petelinjem kikirikanju spomnil Jezusovih besed: Preden bo petelin trikrat zapel, me boš ti trikrat izdal. Zelo mu je bilo hudo, zato je zajokal.

SLIKA SREBRNIKOV Na petkovo jutro so vsi veliki duhovniki sklenili, da se bodo Jezusa znebili, čeprav ni storil nič hudega. Juda Iškarijot je takrat spoznal, da je za trideset srebrnikov izdal nedolžnega človeka. (Potresemo z mošnjičkom kovancev,da se sliši žvenket. Lahko jih skupaj preštejemo.)

SLIKA PONCIJA PILATA Jezusa so nato veliki duhovniki pripeljali do Poncija Pilata,kjer je bila že zbrana množica ljudi. O Jezusu so si še vedno izmišljali laži in ga tožili. Pilat pa ga je skušal braniti, ker se mu je zdel dober po srcu. Toda ljudje so vpili: Daj ga na križ! Pilat se je bal, da bi se jim zameril, zato je Jezusa izročil vojakom. Še prej pa je vzel vodo in si pred množico ljudi umil roke. Tako jim je pokazal, da jim je izročil nedolžnega človeka. (Umijemo si roke – vrč vode.)

PRIPRAVIMO KALVARIJO: V podstavek damo najprej nekaj zemlje, nato položimo nanjo majhen cvetlični lonček, ki predstavlja grob ter ga zasujemo s prstjo. Posujemo z žitnimi semeni, malo zalijemo, da se vse skupaj posede, ter dodamo še malce suhe zemlje. Iz nabranih palic oblikujemo križe, ki jih zapičimo v zemljo. Nadaljujemo s pripovedjo. Jezusu so naložili velik in težak križ na rame, ki ga je moral nesti sam na grič imenovan Kalvarija. Tam so ga dali na križ, levo in desno pa sta bila ob njem na križu še dva razbojnika.

(Prižgemo svečko / luč.) Bilo je tri popoldan. (Nastavimo uro.) Pod križem sta stala Jezusov prijatelj Janez in Jezusova mati Marija. Nenadoma je sonce ugasnilo (Ugasnemo svečko/luč.) Bilo je temno do šeste ure.(Nastavimo uro.) Jezus je zaklical z močnim glasom: Oče, izpolnjeno je. Nagnil je glavo in umrl. (Nekaj trenutkov tišine.)

Zatem je prišel eden izmed Jezusovih prijateljev, mož po imenu Jožef, Jezusa snel s križa in njegovo telo položil v grob, ki ga je kupil zase. Pred vhod so zavalili težak kamen in postavili stražo. Bali so se namreč, da se bodo uresničile Jezusove besede, ko je napovedal, da bo spet živel (vstal od mrtvih). (Vhod v grob zapremo s kamnom.)

Jezus je šel na križ, ker nas ima zelo rad. Nekaj minut se sprehajamo v tišini (skupaj ali vsak zase) in razmišljamo o tem, kar smo ravnokar slišali.

Molitev: vsak poljubi Jezusa na domačem križu. Tako mu bomo pokazali hvaležnost, da nas ima Jezus rad.

V tednu, ki prihaja, skušajmo Jezusu pokazati, da ga imamo radi: da si pomagamo med seboj, se ne prepiramo, se skupaj pripravimo na prihajajoče praznične dni. Zvečer si pripovedujmo, kako nam uspeva.