MAVRICA

Pripravimo:

slike: sonce (2), črn oblak in kaplje dežja, rajski vrt z Adamom in Evo, slika prvega greha, kača, Jezus dojenček, pomlad, nebeški Jeruzalem, odprt grob, križ

ostali pripomočki: barvni papir vijolične, modre, zelene, rumene, oranžne, rdeče barve

Če želimo, da bi otroci ta material uporabljali tudi sami in večkrat, je dobro, da sličice in barvni papir plastificiramo. Lahko uporabimo tudi ježke, da se sličice primejo na barvno podlago (nežnejši del na barvo, grobi na sličico).

Slika naj nastaja pred očmi otrok, zato je dobro, da imamo dovolj prostora (npr. na mizi oz. na tleh).

Kateheza

Pred otroke položimo SONCE. Kako se počutimo, kadar sije sonce? Smo veseli, razposajeni. Ko je Bog ustvaril svet, je bilo na njem čudovito.

Na sonce položimo sliko s podobo RAJA.

V travo, cvetje, živali, hribe, doline, morja, vesolje, Adama, Evo – v vse, kar je ustvaril, je Bog vtisnil sporočilo „Zelo te imam rad.“ Bog je Adamu in Evi dal vse, kar sta želela, imela sta le eno pravilo: nista smela jesti sadeža iz drevesa, ki je raslo v sredini raja.

Prišel pa je dan, ko je šlo v raju vse narobe.

(Dodamo ČRN OBLAK IN KAPLJE DEŽJA.)

Bog je imel strašnega nasprotnika, ki ga je na vsak način hotel prizadeti. Zato se je nasprotnik spremenil v kačo. Ta je prepričala Evo in Adama, naj poskusita tisti prepovedani sadež. Tako so v čudoviti svet vstopili tema in žalost. Ker nista upoštevala pravila, sta Adam in Eva morala zapustiti svoj dom. Morala sta iti ven iz raja.

Bog pa ju je imel še vedno zelo rad. Tako zelo rad, da jima je dal obljubo: „Nekega dne bom premagal kačo. Znebil se bom teme in žalosti. Prišel vaju bom rešit. Pripeljal vaju bom nazaj k sebi v raj.“

Danes je velika noč, naš največji praznik. Na današnji dan se spominjamo, kako je Bog dokončno izpolnil to svojo obljubo, ki jo je dal Adamu in Evi. Vas zanima, kako je Bog premagal nasprotnika -kačo? Kako je naredil, da je v temo spet posijalo sonce? (Na drugi konec damo še eno sonce.) Ta načrt bomo odkrili tako, da bomo sestavili MAVRICO.

VIJOLIČNA BARVA predstavlja naše napake: Nasprotnik je bil zelo vesel, ko mu je uspelo, da sta Adam in Eva prizadela Boga in izgubila raj za vse nas. Vendar mu to ni bilo dovolj. Še danes se močno trudi, da bi prav vsakega izmed nas prepričal, da lahko živimo brez Boga. (Na vijolično barvo položimo kačo). Kadar hočemo živeti brez Boga, v srcih čutimo strah, žalost, jezo …

MODRA BARVA predstavlja nebo: Bog pa je hotel ljudem pokazati, da res obstaja, zato je poslal na svet Jezusa kot dojenčka – otroka. (Položimo sliko Jezusa na moder papir.)

ZELENA BARVA predstavlja pomlad. Kakšna je pomlad? (Lepa, vesela, vse raste, zeleni …). Ko je Jezus odrasel, je želel vse ljudi poučiti, kako naj živijo, da bodo prijatelji z Bogom. Naredil je veliko čudežev, da bi ljudem pokazal, kakšno moč ima Bog. Besede imejte se radi, oprosti, bodite dobri so bile največkrat izrečene Jezusove besede. Če živimo tako, kot je učil Jezus, je naše življenje lepo kot pomlad. (Na zeleno barvo položimo sliko pomladi.)

RUMENA BARVA predstavlja nebesa. Jezus je prišel na svet s prav posebno nalogo. Nase je vzel vse naše napake (grehe), ki jih delamo. To je bil edini način, da Bog premaga nasprotnika in nam ponovno odpre vrata v raj. (Na rumeno barvo položimo sliko nebeškega Jeruzalema.) Zato je Jezus moral na križ.

ORANŽNA BARVA predstavlja jutranjo zarjo. Jezusovi prijatelji so bili zelo žalostni. Mislili so, da je s križem vsega konec. Jezusa so položili v grob. A ko so se prišli tretji dan poslovit od njega, so videli, da je nekdo odvalil kamen izpred vhoda. Ko so vstopili noter, je bil grob prazen … Učenci so bili zelo prestrašeni. (Na oranžno barvo damo sliko odprtega groba).Tedaj pa se je pojavil angel in jim povedal, da Jezus živi. Jezus je na nam skrivnosten način prišel ven iz temnega, zaprtega groba. Videli pa so ga učenci in nekaj žena, ki so potem vest o njegovi zmagi ponesli po celem svetu.

RDEČA BARVA predstavlja ljubezen: Božji načrt je bil s tem izpolnjen. Nasprotnik nima več končne moči. Vsak izmed nas lahko pride v nebesa: vrata so tam spet odprta. Jezus nam kaže, da ljubezen lahko premaga vse. (Na rdečo barvo položimo sliko križa s srčkom.) Ljubezen je glavno sporočilo današnjega praznika – velike noči. Povejmo to čudovito novico tudi našim sorodnikom in prijateljem.

Kadarkoli bomo na nebu zagledali mavrico, se spomnimo: Bog nas ima rad. Bog vedno izpolni svojo obljubo. Naj se na našem obrazu nariše velik nasmeh, v srcu pa hvaležnost.

VESELIMO SE, ALELUJA!