Levji kralj

Walt Disney, 1994

Sporočilo: Vsak izmed nas ima svoje mesto v “krogu življenja”. Ali bomo sprejeli odgovornost in izpolnili nalogo, zaradi katere smo bili poslani na ta svet, je odvisno od naše svobodne izbire.

Kratka vsebina: V afriških savnah se rodi nov levji princ Simba. To pa ni všeč njegovemu stricu Scarju, ki z njegovim rojstvom postane šele drugi v vrsti za prestol. S svojimi zvestimi podaniki hijenami skuje načrt, po katerem ubije kralja in brata Mufasa, Simba pa prepriča, da je on odgovoren za očetovo smrt.

Strt zaradi izgube očeta in prežet z občutkom krivde Simba zbeži iz kraljestva. Ves izmučen od poti naleti na svinjo bradavičarko z imenom Pumba in surikato Timona. Simba odrašča v njuni družbi v duhu ‘hakuna matata’, oziroma brezskrbnosti.

Nekega dne pa sedaj odrasli Simba sreča mladostno prijateljico Nalo, ki mu pove, da je pod Scarjevim vodstvom kraljestvo tik pred propadom.

Simba po videnju očeta spozna, kje je njegovo mesto v krogu življenja. Vrne se domov, odločen, da zasede prestol, ki mu pripada.

Primerno za šolske otroke.


Družinski bralni kotiček

V knjižnici si izposodimo risanko ali knjigo Levji kralj (1994) in si jo skupaj oglejmo. Po ogledu vsak v tišini v nekaj minutah nariše prizor, ki se mu je najbolj vtisnil v spomin.

Pogovor: Podelimo si vtise. Kaj nam zgodba sporoča? Bi lahko v zgodbi našli povezavo z nebesi in peklom? Spomnimo se na barve, ki so jih ustvarjalci uporabili za upodobitev kraljestva pod vladavino Mufase, Scarja in nazadnje Simbe? Kakšno življenje pa predstavljata Timon in Pumba? Torej lahko tudi mi brez Boga živimo lagodno in brezskrbno življenje? (Da.) Se je Simba v njuni družbi res počutil srečno ali je kaj pogrešal? Kaj? Poudarek, da lahko postanemo nekaj več le z Bogom.

V risanki je še več krščanskih elementov, ki jih lahko osvetlimo med pogovorom. Med drugim tudi:

– krst novorojenega levčka in žarek iz nebes (»Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.« Mt 4, 17).

– Malega levčka opičjak Rafiki posuje z zemljo (krst nas očisti greha, dobimo novo – večno življenje).

– Veselje celotne skupnosti (Krst je vesel dogodek za celotno župnijsko skupnost).

Povezanost z našimi predniki: živijo v naših srcih.

– Oče lev da življenje za svojega sina (»Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.« Jn 15, 13).

Molitev: Ob poslušanju in ogledu videoposnetka pesmi Krog življenja oz. Circle of Life (najdemo ju na svetovnem spletu) podoživljamo vsebino risanke in naš pogovor.

Aktivnost: Poiščimo in natisnimo slike Simbe, Scarja, Timona in Pumbe. Obesimo jih na vidno mesto. Vsak naj pove, komu bi bil rad najbolj podoben.

Ob večerih skupaj podoživimo dan. Komu sem bil danes podoben? Mi je to všeč? Bi bil jutri raje komu drugemu? Kako mi lahko uspe, da bom vsak dan čim bolj podoben Simbi?