LEVJI KRALJ

Walt Disney: LEVJI KRALJ, 1993 (risanka ali knjiga)

Kratka vsebina

V afriških savani se levjemu kralju Mufasi in kraljici Sarabi rodi prestolonaslednik Simba. Čeprav se zdi, da so vse živali kraljestva navdušene nad malčkom, pa njegovo rojstvo povzroči nejevoljo pri stricu Skarju, saj postane šele drugi dedič prestola.

Skar s svojimi zvestimi podaniki hijenami uresniči svoj zviti načrt: ubije kralja in brata Mufasa, prepriča Simba, da je on odgovoren za očetovo smrt, ki zbeži iz kraljestva. Skar pa prevzame prestol na Skali ponosa.

Obnemoglega mladega princa najdeta svinja Pumba in surikata Timon. Z njuno pomočjo levček odrašča v popolni brezskrbnosti (“hakuna matata”).

Nekega dne pa sedaj odrasli Simba sreča Nalo, svojo najboljšo prijateljico iz mladih let. Ona mu pove, kako je pod Skarjevim vodstvom kraljestvo nazadovalo in ga prosi, da se vrne.

Simba še vedno muči občutek krivde zaradi očetove smrti. Toda ob spodbudi starega modrega pava Rafikija se odloči boriti za tisto, kar mu zares pripada.

Boj za prestol med stricem in nečakom je težak. Spoznanje, da je Skar zakrivil očetovo smrt, da Simbi dodatno moč, da zmaga in prevzame prestol.

Dežela pod vladavino modrega leva ponovno zacveti, skupaj z Nalo pa se Simba razveseli rojstva svojega sina, prestolonaslednika, ki bo nadaljeval veliki krog življenja.

Po branju knjige / ogledu risanke