KRIŽEV POT

Križev pot ali pasijon je pot, ki jo je Jezus prehodil na veliki petek. Že zelo majhni ga lahko spoznajo tudi otroci, vendar je pomembno, da je prilagojen njihovi starosti.

Drživa se načela, da otrokom govoriva resnico, a le toliko, kot so jo v določenem trenutku sposobni sprejeti in razumeti.

Majhen otrok težko sprejema bolečino nekoga, ki ga ima rad in to težko razume. Težko razume tudi, zakaj se odrasli skregamo, se prizadenemo. To pomeni, da pri majhnih otrocih pri križevem potu ne smeva v podrobnosti. Večji poudarek raje dajeva temu, da je Jezus šel na križ, ker nas ima tako zelo rad in ker si želi, da bi vsi mi prišli k njemu v nebesa. Če otroci nič ne sprašujejo oziroma ne dodajajo svojih misli, se ob tem ustaviva. Če nadaljujejo, se jim odzoveva. Seveda večkrat postavijo tudi takšna vprašanja, za katera ne poznava odgovora, ali pa ne veva, koliko jim povedati. V tem primeru jih vprašava po njihovem mnenju in potem odgovarjava v smer, ki so jo nakazali oni sami.

Starejši ko so otroci, več podrobnosti dodajava.

To velja tudi za ogled slik, risank, filmov, na katerem je predstavljen križev pot. Z namenskimi ogledi realističnih podob Jezusovega trpljenja je po najinem mnenju bolje začeti pozneje kot prezgodaj. Na svetovnem spletu obstaja kar nekaj fotografij, ki so prilagojene otrokom.

Otroci lažje sledijo Jezusovi poti v naravi. Po Sloveniji jih imamo kar veliko. Kurešček, Kalvarija oz. stari grad v Polhovem Gradcu, Ptujska gora, Kalvarija nad Smlednikom je le nekaj možnosti.

Doma pa jim zgodbo Jezusovega trpljenja lahko predstavimo tudi s pomočjo konkretnih predmetov. Več pa ob kliku na spodnjo fotografijo.