KRIŽEV POT ZA OTROKE

Pripomočki

14 plastičnih jajčk (če-le teh nimamo, jih lahko nadomestimo z vrečkami, škatlicami ipd.), simboli posamezne postaje križevega pota: konec vrvi, lesen križ (lahko naredimo iz dveh palčk), obliž (3), majhen kipec Marije ali svetinjica, obris rok, blago z „Jezusovim“ obrazom, papirnati robček, bel kos blaga, 3 žeblji, križ z Jezusom (lahko obesek iz verižice), srce, kamen; alkoholni flomaster, slike otroškega križevega pota, družinski križ

Priprava

Plastična jajčka napolnimo s simbolom, ki predstavlja posamezno postajo križevega pota. Nanje z alkoholnim flomastrom napišemo številke (1-14). Če otroci še ne poznajo števil, znajo pa šteti, lahko namesto števil narišemo pike. Jajčka skrijemo po stanovanju oz. zunaj na vrtu (če bomo imeli križev pot raje zunaj). Lahko dodamo še fotografije (ki naj bodo primerne starosti otrok).

Pojdimo na pot …

Zapojmo pesem (npr.: Jezus ljubi vse otroke).

Z otroki vodimo pogovor: Imenujte nekaj vozil, ki uporabljajo postajališča. Kako pa vemo, na kateri postaji lahko vstopimo ali izstopimo na posamezni postaji? Kaj je sploh postaja? Kaj so postaje križevega pota? To so mesta, ki govorijo, kaj je Jezus doživel tisti dan, ko so ga dali na križ. Na svoji poti je srečal veliko ljudi: večina je bila takih, ki ga niso marali, srečal pa je tudi take, ki so ga imeli radi in so mu pomagali. Tudi mi bomo odšli po teh postajah, kjer se bomo srečali in pogovarjali z Jezusom.

Da jih bomo lažje spremljali, je po hiši skritih nekaj plastičnih jajčk Jajčk ne odpirajte, samo prinesite v to veliko škatlo/vrečo. Ko vidimo, da so otroci našli vsa jajčka, jih preštejemo. Jezus je šel skozi 14 postaj. Otrokom povejmo, da so postaje razporejene po prostoru. Pri vsaki postaji bomo poiskali jajček s pravo številko in vsebino odprli. Kar se skriva v jajčku, bomo pustili na posamezni postaji. Pa pojdimo z Jezusom na pot.

Križev pot

Hodimo od postaje do postaje: med postajami pojemo pesem, na vsaki postaji pa poiščemo jajček s pravo številko, ga odpremo, pogledamo vsebino – otroci jo lahko tudi otipajo, vmes preberemo besedilo, položimo simbol k sliki in se odpravimo k naslednji postaji. Bereta naj izmenično oče in mati. Knjižico, ki jo natisnete obojestransko najdete spodaj.

Za zaključek

Skupaj zapojemo Jezus moj ljubim te ter zmolimo: Dragi Jezus, s teboj sem prehodil križev pot. V srce so se mi vtisnile podobe, ki kažejo, kako zelo nas imaš rad. Hvala ti. Prosimo, pomagaj nam, da bi te tudi mi imeli vedno bolj radi.

Za konec pa lahko vsak v tišini poljubi križ.