JUNIJ JE JEZUSOV MESEC

Foto: Marko Furlan

V mesecu juniju praznujemo dva pomembna Jezusova praznika:

Telovo (20. 6. 2019) in Srce Jezusovo (28. 6. 2019).

Čaščenje Jezusovega srca izhaja iz dogodkov, ki so se zgodili proti koncu 17. stoletja. Okrog leta 1675 se je redovnici, sveti Marjeti Mariji Alakok večkrat prikazal Jezus, ki jo je nagovarjal, naj spodbudi uvajanje novega praznika, posvečenega njegovemu srcu.

Prvič so junijsko pobožnost v čast Srcu Jezusovemu obhajali leta 1833 v Franciji, sto let pozneje pod imenom „vrtnice“ pa tudi pri nas.

Preserje, cerkev svetega Vida. Foto: Marko Furlan

Čaščenje Jezusovega Srca je nekaj, za kar se lahko odloči vsak katoličan: tako da moli k presvetemu srcu in za to navdušuje tudi druge. Pa začnimo s tem kar v svojih družinah, že z majhnimi otroki.

Spoznajmo Jezusovo srce

 • Mlajši otroci naj izdelajo srce iz plastelina, starejši pa naj poleg tega srce tudi narišejo na list papirja.
 • Otroci naj razmislijo, s katerimi besedami bi opisali Jezusovo srce. Starejši otroci te besede zapišejo v narisano srce.
 • Kaj se zgodi z Jezusovim srcem, kadar delamo stvari, ki ga prizadenejo ali kadar prizadenemo druge? Kako to imenujemo? (greh) Razmislimo, kateri so naši najbolj pogosti grehi. Pripovedujmo si. Za vsak greh v srce iz plastelina zapičimo zobotrebec.
 • Ko končamo s pripovedovanjem, odstranimo zobotrebce in si oglejmo, kakšno je sedaj Jezusovo srce.
 • Naše napake, slaba ravnanja so na Jezusovem srcu naredile rane. Kako pa jih lahko zacelimo? (Molitev, dobra dela, skrb za drugega, medsebojna ljubezen …) Med pripovedovanjem na srcu iz plastelina „zacelimo“ rane.
 • Pokažimo sliko Srca Jezusovega. Na njej lahko opazimo kar nekaj zanimivih stvari (simbolov): TRNJEVA KRONA – predstavlja krono, ki so jo Jezusu nadeli ob križanju; trnje okoli srca pa usmiljenje, ki ga ima Jezus za vsakega izmed nas. PLAMENI – Jezus v nas zaneti ogenj svoje ljubezni. KAPLJE KRVI NA STRANI – prestavljajo rano, ki jo je zadal rimski vojak, ko je s sulico prebodel Jezusovo srce. Tako se je prepričal, da je Jezus res umrl. KRIŽ NA VRHU -predstavlja zmago. Jezusovo srce je na križu res nehalo biti, a s tem vsakemu izmed nas podarilo življenje v nebesih.
 • Sveti Marjeti Mariji Alakok je Jezus pokazal svoje srce ter ji dal obljubo, da bodo vsi, ki bodo častili njegovo srce, deležni velikih daril (sadov). Med drugim je obljubil, da bo naklonil mir njihovim družinam, jih obilno blagoslovljal in pomagal v kakršni koli stiski. Imena tistih, ki bodo širila čaščenje njegovega Srca pa bodo za vedno ostala zapisana v njegovem Srcu.
 • Jezus nas ima rad in nam bo pomagal v težavah. Želi nas za svoje prijatelje. Prosi nas, da mu tudi mi sami odpremo svoje srce. Ko to storimo, v nas zaneti ogenj svoje ljubezni. V sebi čutimo mir in željo, da imeli imeli radi druge in jim pomagali.
 • Kdor torej želi biti Jezusov prijatelj, bo sedaj izrezal iz kolaž papirja srček, vanj zapisal svoje ime in ga prilepil v Jezusovo Presveto srce.

Častimo Jezusovo Srce

 • V juniju vsak dan poskušajmo storiti eno dobro stvar za Jezusa (spomnimo se na naš uvodni pogovor). Za vsakega družinskega člana lahko natisnemo priloženi plakat, kjer z barvanjem srčkov označimo naš trud.
 • Sliko Jezusovega Presvetega Srca obesimo na vidno mesto. Ob njej se vsak večer zbirajmo, skupaj molimo, prepevajmo ter si pripovedujmo, kaj smo naredili za Jezusa.


Primer DRUŽINSKE MOLITVE K PRESVETEMU SRCU

Presveto Srce Jezusovo, usmili se me.
Presveto Srce Jezusovo, umiri me.
Presveto Srce Jezusovo, odpusti mi.
Presveto Srce Jezusovo, pomagaj mi.
Presveto Srce Jezusovo, vodi me.
Presveto Srce Jezusovo, uči me.
Presveto Srce Jezusovo, prebivaj v meni.
Presveto Srce Jezusovo, deluj v meni.
Presveto Srce Jezusovo, blagoslovi me.

JEZUS, UPODOBI MOJE SRCE

PO SVOJEM PRESVETEM

IN USMILJENEM SRCU.

PESMI:

Jezus moj ljubim te

Si solza v očeh

Moje imaš srce

Luč

Moj Jezus, Rešitelj

Vsi, ki ste žejni

Gradivo namenjeno le za družinsko rabo.