IZ GOSENICE V METULJA

Preberemo odlomek iz SVETEGA PISMA: Jn 20, 1-9

V zgodbi smo slišali, da so tretji dan po Jezusovi smrti, prišle k Jezusovemu grobu tri žene. Hotele so obiskati Jezusa.

Žene so opazile, da je nekdo odvalil kamen z vhoda v grob. Videle, da je grob prazen. Zelo so se prestrašile.

Toda, prikazal se jim je angel in jim rekel, da je Jezus živ. Žene so hitro stekle domov. Vsem so pripovedovale, kaj se je zgodilo.

Jezus se je v naslednjih dneh večkrat prikazal svojim prijateljem. Ti so nato širili novico, da je Jezus premagal smrt in tudi nam odprl pot v nebesa.

Kaj pa to pomeni, da je Jezus vstal od mrtvih, da je premagal smrt? Kako se je to zgodilo? To je težko razumeti tudi nam odraslim. Zato si bomo pomagali z naslednjo zgodbo o metulju.

Otrokom prikažemo razvoj metulja: lahko s pomočjo škrobnih valjčkov, slanega testa, plastelina, lego kock … Pripravimo še: figuro Jezusa iz jaslic, človeške figure, križ, sliko vstalega. Namesto tega lahko med pripovedovanjem rišemo.

(jajčece) V senci drevesnega lista je ležalo majhno jajčece. Iz tega jajčeca je nekega dne pokukala ven gosenica.

(gosenica, ki je) Bila je zelo lačna in kar naprej je iskala hrano. Na drevesu je bilo ogromno listkov, ki so gosenici še posebej teknili. Gosenica je imela eno samo željo: jesti, jesti in še jesti.

(Jezus iz jaslic) Bog je hotel ljudem pokazati, da res obstaja, zato je poslal na svet Jezusa kot dojenčka – otroka.

(človeške figurice) Ko je Jezus odrasel, je želel vse ljudi poučiti, kako naj živijo, da bodo prijatelji z Bogom. Naredil je veliko čudežev, da bi ljudem pokazal, kakšno moč ima Bog. Besede imejte se radi, oprosti, bodite dobri so bile največkrat izrečene Jezusove besede.

(buba) Čez nekaj časa je gosenica postala zelo velika in debela. Izbljuvala je fino nitko, jo tesno ovila okoli drevesne veje, da je nastal tulec – buba, v katero se je sama skrila. Pravimo, da se je zabubila.

(križ) Toda Jezusa mnogi ljudje niso marali. Zato moral na križ. Njegovo mrtvo telo so položili v grob. Jezusovi prijatelji so bili takrat zelo žalostni, saj so mislili, da je vsega konec. Niso verjeli Jezusovim besedam, ko jim je napovedal, da bo moral na križ zato, da bo premagal žalost in trpljenje in nam vsem omogočil lepše in boljše življenje.

(buba) Kar se je nato dogajalo v bubi, je nekaj čudovitega. Notri je bila namreč gosenica. Navzven se je videla samo buba. Ampak nekega pomladnega dne se je buba odprla in iz nje je prišel čudovit metulj.

(metulj) Naš metulj je začel letati s cveta na cvet in vsi so ga občudovali. Prazna buba pa je še nekaj časa ostala na veji, dokler se ni posušila in odpadla na tla.

(slika Vstalega) Tako kot se je gosenica skrivnostno spremenila v metulja, tako je tudi Jezus na nam skrivnosten način prišel ven iz temnega, zaprtega groba. S tem je pokazal, da je ljubezen močnejša od smrti, da je svetloba močnejša od teme. Zato je velika noč največji in najpomembnejši praznik za vse nas, ki hodimo v cerkev. Veselimo se, da nas ima Jezus rad in da nam je odprl pot v nebesa. Delimo to čudovito novico o njegovem vstajenju tudi z našimi domačimi, prijatelji, znanci.