CVETNA NEDELJA

S cvetno nedeljo vstopamo v veliki teden. Na ta dan se spominjamo Jezusovega prihoda v Jeruzalem. Ko je prijezdil v mesto na osličku, so mu številni ljudje pritekli naproti in ga sprejeli kot kralja: pred njim so razgrinjali svoje plašče, mahali s palmovimi vejami in vzklikali: „Hozana“.

V spomin na ta dogodek prinašamo v cerkev zelenje (oljčne vejice in butarice, ki so lahko okrašene s pecivom, jabolki, pomarančami, barvnimi trakovi …), da jih duhovnik blagoslovi. Po starem izročilu to blagoslovljeno zelenje naš dom obvaruje vsega hudega.

V starih časih so blagoslovljeno rastlinje razvezali: nekaj so ga dali v hišo, nekaj na njivo in nekaj v hlev. Jabolko, pomarančo ali pecivo pa so si razdelili vsi družinski člani. Verjeli so, da jih bo blagoslovljeno zelenje varovalo pred strelo in drugimi naravnimi nesrečami, prav tako pa naj bi pospeševalo rast in odganjalo zle sile ter bolezen.

Danes blagoslovljeno zelenje odnesemo domov, kjer ga postavimo na posebno mesto, v hiši pa ga hranimo vse do naslednje cvetne nedelje. Butarice ne odvržemo v smeti, temveč jo sežgemo bodisi v peči bodisi pri blagoslovu velikonočnega ognja.

Skupaj izdelajmo butarico in podoživimo Jezusov prihod v Jeruzalem.