Čas zase

Službene, šolske, gospodinjske obveznosti, skrb za urejen dom in njegovo okolico … Družinski dan je ob otrocih vedno prekratek za vse, kar bi bilo potrebno postoriti.

Tudi vam stalno zmanjkuje časa? Se zaradi tega počutite nesrečni? Se tudi v vaše misli kdaj prikrade želja, kako lepo bi bilo, da bi bili otroci že dovolj samostojni in bi si z možem lahko vzela čas za potovanje, športno vadbo, branje najljubših zgodb? Ste noseči oziroma se odločate za novo življenje, pa v vas rastejo strahovi, kako boste kos izzivom, ki jih bo prinesel novi družinski član? Imate občutek, da vas otrok ločuje od vaših lastnih upov, sanj, teženj?

Vse to je popolnoma naravno: vzgoja otroka je za vsakega očeta in vsako mamo vsekakor izjemno težka, doživljenjska naloga.

Pa je res vse tako črno-belo?

Bog nam podarja otroke zato, da izboljšajo nas in svet, v katerem živimo. Preko njih odrasli (ponovno) spoznavamo svojo pravo pot. Zaradi njih lahko premagujemo svoje šibkosti in rane … Če jim le dovolimo, da tudi oni učijo nas…

Starši smo torej tisti, ki moramo začeti razmišljati in delovati drugače. Kako?

Že dolgo si želite zaigrati na najljubši instrumenti: potešite svojo željo ob igranju uspavanke, ki bo hkrati pomagala vašemu dojenčku, da bo lažje zaspal.

Imate občutek, da vaši prsti niso več tako gibčni, kakor včasih: svoje finomotorične spretnosti razvijate tudi, ko se z malčkom učite zavezovanja vezalk.

Radi bi ustvarjali: iz materiala, ki ga imate na voljo, skupaj z otroki naredite nekaj unikatnega in hkrati uporabnega za vaš dom.

Zmanjkuje vam časa za šport: ko se z otroki lovite ali skačete s kolebnico, igrate košarko, nogomet, …, dobro poskrbite za delovanje in krepitev svojega telesa.

Potrebujete aktivnosti za urjenje spomina: usedite se k svojemu otroku, ki potrebuje dodatno razlago pri matematiki ali angleščini, sebi pa s tem privoščite brezplačno možgansko telovadbo.

Pogrešate duhovno hrano: tudi med prebiranjem pravljic lahko odkrijete veliko globokih in nagovarjajočih misli.

Če prisluhnete in podprete zanimanja otrok, do katerih imate sami odpor ali strah (pa naj bo to vrtnarjenje ali smučanje), si odpirate pot do novih (spo)znanj ali prostočasne aktivnosti …

Ob tako spremenjeni naravnanosti bosta izginila slaba volja in jeza, ki sta resna in najpogostejša kradljivca našega časa. Vaši otroci bodo zaradi več stika z vami postali bolj mirni in vodljivi. Vam pa bo kar naenkrat ostajal čas, ki ga brez slabe vesti izkoristite samo zase.

S takšnim delovanjem boste v sebi začutili mir in potrditev, da so otroci zelo pomemben del naših sanj, naših upov, naših prizadevanj. Naši medsebojni odnosi (tako zakonski, družinski, kot tudi medsosedski, prijateljski …) namreč postajajo vedno polnejši in bogatejši tudi in predvsem zaradi tega, kdo postajamo sami zaradi svojih otrok.