BOŽIČNA ZGODBA ZA NAJMLAJŠE

Ste veseli, ker je nocoj božični večer? Jaslice, lučke. Zakaj pa sploh postavljamo jaslice?

Ob opazovanju naših družinskih jaslic prisluhnite zgodbi o Jezusu in njegovem rojstvu.

Pred mnogimi mnogimi leti je v deželi imenovani Izrael živelo dekle po imenu Marija. Marija je imela zelo rada Boga. Živela je v Nazaretu, v mestu Galileja.

Nekega dne je prišel k njej angel Gabrijel in ji povedal, da bo rodila sina, ki naj mu da ime Jezus.

Marija se je poročila z Jožefom, vaškim tesarjem. Pričela sta se pripravljati na otrokovo rojstvo. Takrat se je vladar dežele (cesar Avgust) odločil, da popiše vse svoje prebivalstvo. Marija in Jožef sta se zato morala odpraviti na dolgo pot v mesto Betlehem.

Potovala sta veliko dni in noči. Marija je jezdila na osličku, saj se je hitro utrudila. Ko sta končno prispela v Betlehem, sta iskala prenočišče. Toda mesto je bilo zaradi ukazanega popisa polno ljudi in vsa prenočišča so bila zasedena. Jožef je hodil od vrat do vrat, da bi našel prostor zanju, a kamorkoli je potrkal, povsod so mu rekli: Ni prostora.

Marija je bila zelo utrujena in si je močno želela počitka. Nazadnje se ju je usmilil gostilničar, ki je videl, da bo Marija vsak čas rodila. Jožefu je rekel, da notri v gostišču sicer nima prostora, da pa lahko za počitek uporabita njegov hlev.

Čeprav je hlev namenjen živalim, pa sta bila Marija in Jožef hvaležna in srečna, da sta končno dobila prostor, kjer se bo lahko rodilo njuno dete.

In tako je Marija rodila Jezusa. Jezus, Božji Sin, kralj kraljev, ki je bil rojen zato, da reši svet, se ni rodil v palači (kjer živijo kralji), ampak je prišel na svet v zelo skromnem hlevčku, ker ni bilo zanj nikjer drugje prostora.

V takratnih časih je bila navada, da so novorojenčke tesno povijali s povoji, zato da jih ni zeblo. Tudi Jezusa je Marija skrbno povila, potem pa ga položila v jasli, da je spal na mehkem.

V hlevčku je bilo veliko živali, ki so bile prve, ki so videle Jezusa.

Na bližnjih poljanah so pastirji pasli ovce. Nenadoma se jim je prikazal angel. Pastirji so se prestrašili. A angel jim je povedal, da naj se ne bojijo, saj jim prinaša čudovito novico. Povedal jim je, da se je v Betlehemu, Davidovem mestu, rodil Odrešenik, Mesija. Angel je pastirjem še rekel, da bodo Jezusa našli na slamici v revni štalici.

Nato se je na nebu naenkrat pojavilo veliko angelov, ki so slavili Boga in peli: slava Bogu na višavah, in na Zemlji mir ljudem.

Preden so angeli odšli, so pastirjem pokazali na zvezdo, ki jih bo vodila do Jezusa.

Ko so angeli odšli, so pastirji odhiteli v Betlehem. Želeli so videti otroka.

Ko so prispeli v hlevček, so našli Jezusa na slamici. Bili so prvi, ki so prišli na obisk k detecu. Pokleknili so in molili. Božična noč je bila res veličastna.

Pastirji so bili presrečni, da so prišli in videli pravega Boga. Vrnili so se na poljane in slavili Boga. Vsem, ki so jih potem srečali, so pripovedovali, kaj se je zgodilo in kaj jim je angel povedal o Jezusu. Vsi, ki so slišali pripoved pastirjev, so bili navdušeni.

Marija pa si je vse te stvari vtisnila v svoje srce.

Zapojemo božično pesem po svoji izbiri.

Otroci, za konec pa tole: ena stvar je zelo pomembna, da si jo zapomnite: za Jezusa ni bilo prostora v nobenem prenočišču. Ampak upam, da imate prostor zanj v svojem srcu.

Zakaj? Z Jezusovim rojstvom nam je Bog poslal čudovito darilo. Jezus je Božji Sin, ki je prišel na Zemljo kot dojenček za vsakega izmed nas. Tukaj na Zemlji je odraščal in nas učil o svojem Očetu, ki je v nebesih. Na koncu življenja je Jezus šel na križ in nam s tem pokazal, kako zelo nas ima rad. Čudovito je, da živi in da bo nekega dne prišel tudi po nas, da bi mi živeli skupaj z njim. Kajti pripravil nam je prostor v čudovitem mestu, imenovanem Novi Jeruzalem, kjer so vse ulice iz zlata in kjer bomo lahko živeli z njim na vedno.

Nocoj je sveti večer. In bistvo tega večera je praznovanje rojstva. Zato je prav, da na to rojstnodnevno zabavo povabimo Jezusa samega, saj si to zasluži. Kdor bo danes in v prihodnje dajal prostor Jezusu v svojem življenju, kdor mu bo dovolil, da ga Jezus vodi, se mu bo dobro godilo že tukaj na Zemlji. In kar je najbolj pomembno: če bomo v svojih srcih zmeraj nosili Jezusa, bomo lahko z njim za vedno živeli v nebesih. Zato z veseljem in odprtimi srci sprejmimo ta dragoceni dar in ga delimo tudi z drugimi.