BLAGOR NAM, SAJ JEZUS JE Z NAM’

Predpriprava: A4 list, na katerega z belo voščenko narišemo srce in križ (pomembno:z voščenko pri risanju močno pritisnemo), vodene barvice, čopič, lonček z vodo.

Za začetek: Je kdo izmed nas že kdaj izrekel stavek Blagor tebi, ki imaš … Kdaj?

Vsak poišče vsaj eno stvar, ki ga osrečuje, česar se veseli, rad počne. Predstavi drugim, ostali ga le poslušamo.

Lahko rečemo, blagor nam, ker imamo … (avto, počitniški dnevi na morju, igrače, da hodimo v šolo, zemlja, ki jo obdelujemo …)? Vse to nam daje Bog, ker nas ima rad in nam želi dati le dobre stvari.

Kako pa se počutimo, če ima naš sošolec, sorodnik, prijatelj nekaj, kar si sami že dolgo želimo? Kako se počutimo sedaj, ko korona spet kaže svojo moč? Ali tudi bolezen doživljamo kot blagoslov? Kaj pogrešamo? Kaj nam manjka? Mi bi radi živeli tako kot smo do sedaj, zato smo žalostni, razočarani, jezni, ker se moramo odpovedovati stvarem, ki nas osrečujejo, hkrati pa delati nekaj, kar nam je bilo do sedaj manj ali pa sploh nepoznano (nosimo maske, pazimo na razdaljo, v trgovino zahajamo redkeje, biti ločeni od ljudi, ki jih imamo radi …). Če še nismo zboleli, nas je strah, da bomo. Morda je v naši bližini nekdo, ki ravno preboleva bolezen. Ne vemo, koliko časa bo še tako in kako se bo vse skupaj končalo. …

Včasih se zdi, kot da je Bog pozabil na nas. Ne znamo videti vsega, kar nam podarja. Podobni smo temu praznemu listu, ki je pred nami na mizi. Jezus pa nas danes uči o pravi sreči.

Beseda: odpremo Sveto pismo in preberemo Mt 5, 1-12.

Jezus nam sporoča:

Resnično srečen si, če imaš rad Boga iz vsega srca: v mislih, besedah in dejanjih.

Bog je s teboj, ko si žalosten ali bolan: rad te vzame v svoje naročje.

Prave sreče ne prinaša vedno več stvari, temveč, da si do drugih dober in potrpežljiv.

Srečen si, če se trudiš izpolniti to, kar Bog pričakuje od tebe, čeprav se ti upira in je težko.

Resnično srečen si, ko skušaš preprečiti prepir in delaš za mir.

Veseliti se moraš tudi takrat, ko drugi o tebi grdo govorijo ali pa se norčujejo, ker verjameš v Boga.

Pogovor: Ali nam Jezus pravi, da je sreča v stvareh, ki jih lahko kupimo v trgovini? V tem, da nikoli ne zbolimo? Seveda ne. Pravi pa, da v nebesih vsakega izmed nas čaka čudovita nagrada. Kako pa jo lahko dobimo? Tako, da povabimo Boga v svoje srce in delamo tako, kot On želi. Jezus nam obljublja, da je vedno z nami: še posebej takrat, ko nas kaj boli, ko je pred nami kakšen težak izziv, ko ne vemo, kaj storiti, ko se nam kaj zdi pošteno, ko smo jezni … Čeprav morda kaže, da bo korona še dolgo vztrajala, ima Bog zagotovo že pripravljen načrt, kako jo premagati. Zato se v najtežjih trenutkih spomnimo Nanj in dopustimo, da On vodi naše življenje: saj blagor nam, ker Jezus je z nam’.

V barvah mavrice z vodenimi barvami prebarvamo bel list, da se odkrije srce s podobo srca in križa.

Živeti vero v vsakdanu: V pogovoru skupaj odkrijmo, kaj vse Bog podarja naši družini v korona času, da smo srečni. Vsak si izbere eno stvar in jo naslika s pomočjo bele voščenke in vodenih barvic. Dobljene slike razstavimo na vidno mesto v našem domu, da nas bodo tudi pri vsakodnevnih izzivih spomnile na Jezusa in na to, da smo blagoslovljeni z veliko dobrega in lepega.