Adventni koledar: 25. DAN

Kaj neki bo ta otrok? Gospodova roka je bila namreč z njim.« (Lk 1,66)

KAJ JE NAJLEPŠE, NAJMOČNEJŠE IN NAJDEBELEJŠE NA ZEMLJI?

Pred branjem naj vsak izmed nas razmisli in pove oz. zapiše: kaj je zate najlepše, najdebelejše in najmočnejše na Zemlji?

Nekoč sta živela bogat in reven mož. Bogatin je bogastvo, ki ga je imel, pridobil po krivem. Tožil je reveža za majhno njivico, ki pa je bila reveževa edina last. Sodnik ni prisodil njive niti bogatinu, ki ga je podkupil, niti revežu. Da bi lažje razsodil, jima je zastavil uganko: Kaj je najlepše, najmočnejše in najdebelejše na zemlji? Bogatin je za pomoč prosil svojo ženo, revež pa žene ni več imel in se je zato posvetoval s hčerko. Drug dan sta oba rešitev posredovala sodniku. Bogatin je rekel, da je najlepše zlato, najmočnejši lev in najdebelejši spitan vol. Revež pa je ponižno dejal, da je najlepša zdrava pamet, najmočnejši spanec, ker vsakega premaga, in najdebelejša laž, ker je ne more nihče izmeriti.

Sodniku je bil odgovor reveža všeč, zato je presodil v njegovo korist. Zanimalo ga je tudi, kako je prišel do takšnega odgovora. Revež mu je povedal, da mu je pri tem pomagala hči, ki jo je sodnik takoj želel spoznati.

Naslednji dan, ko je sodnika obiskala reveževa hči, ji je ta zopet zastavil uganko, na katero je prepričljivo odgovorila. On pa se je brž odločil, da jo bo vzel za ženo.

Nekega dne je sodnik rekel ženi, da se ne sme z nikomer pogovarjati o njem, kadar njega ni doma. Ko je odšel, sta kmalu prišla dva moža, ki sta zaradi sporov pri sodniku pustila že cel kup denarja. Žena jima je povedala, da ga ni doma, in ju vprašala, zakaj sta prišla. Ko sta ji razložita, jima je svetovala, naj stvar raje poravnata med seboj, kajti tako bosta imela manj stroškov in zamude. Moža sta se res hitro dogovorila. Na poti domov pa sta naletela na sodnika, ki ju je ves začuden vprašal, kako to, da sta tako prijazno skupaj, ko pa sta se prej sovražila. Moža sta mu vse razložila.

Sodnik je bil zelo jezen na svojo ženo. Ko je prišel domov, ji je rekel, da bo popoldne zadnjič jedla kosilo z njim, nato pa bo morala spraviti svoja oblačila in oditi. Dovolil ji je le, da s seboj vzame tri reči: tisto, kar najbolj potrebuje, kar najbolj ljubi, in tisto, s čimer se najraje igra. Med kosilom mu je žena v kozarec dala tableto, tako da je mož zaspal. Ona pa je vzela s sabo denar, moža in dete ter odšla na svoj dom.

Ko se je sodnik zbudil in ugotavljal, kje je, je videl ženo, kako prede za kolovratom. Vprašal jo je, zakaj ga je prinesla tja. Žena mu je odgovorila, da ji je sam rekel, naj vzame tisto, kar najbolj potrebuje – denar, tisto, kar najbolj ljubi – njega, in tisto, s čimer se najraje igra – otroka.

Od takrat sta živela mirno in brez prepiranja. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Primerjajmo naše odgovore s tistimi, ki so podani v zgodbi. Kaj bi mi morali narediti, da bi v družini živeli mirno in brez prepiranja? Misliš, da je to sploh mogoče? Kdo ali kaj nam lahko pri tem pomaga?

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Naredimo plakat. Nanj zapišimo tri preproste povedi, s katerimi opišemo, kaj je za našo družino NAJVEČJE, NAJLEPŠE IN NAJMOČNEJŠE. Primer: BOG je največji. NASMEH je najlepši. LJUBEZEN je najmočnejša. Obesimo ga na vidno mesto v našem domu. Ko se bomo jutri pripravljali na praznik, se večkrat ozrimo nanj in počasi preberimo stavke. Naj nam pomagajo, da bo jutrišnji večer in vsi prazniki za našo družino res SVETI in lepi.