Adventni koledar: 23. DAN

Sion, ne boj se! Naj ti roke ne omahnejo! Gospod, tvoj Bog je pri tebi, mogočni rešitelj! On se veseli nad teboj v obnovljeni ljubezni; vriskajoč se raduje nad teboj, kakor ob prazniku.(Vp 2, 12-14)

TRIJE METULJI

V sončnem poletnem dopoldnevu so se na trati igrali trije metulji: bel, rdeč in rumen. Plesali so nad pisani cvetlicami. Tako lepo jim je bilo, da se sploh niso utrudili. Nenadoma pa je nebo prekril velik črn oblak in pričelo je deževati.

Metulji so odhiteli domov. Toda hišna vrata so bila zaprta. Zato so poleteli k lepi beli liliji. Prosili so jo, naj odpre svoje cvetne liste, da ne bodo čisto premočeni. Lilija pa jim je odvrnila, da belega metulja že vzame, drugih dveh pa ne. A ker bela lilija ni marala njegovih dveh bratcev, tudi beli metulj ni maral njenega zavetja.

Vedno bolj je deževalo, zato so metulji poleteli k rdečemu maku. Prosili so ga, naj jim odpre cvetno hišico, da se bodo lahko varno skrili pred dežjem. Mak je bil pripravljen odpreti cvet le rdečemu metulju. Ta pa je zavrnil zavetje, ki ni bilo namenjeno vsem.

Čeprav so bili že res mokri, bratci niso obupali in so poskusili dobiti zavetje pri rumenem tulipanu. A tudi tulipan ni bil pripravljen sprejeti vseh, temveč le rumenega. Tudi rumeni metulj ni hotel stopiti pod streho in pustiti preostalih dveh na dežju.

Takrat pa je posijalo sonce. Prepodilo je dežni oblak in toplo zasijalo nad zemljo. Posušilo je krilca belemu, rdečemu in rumenemu metulju, da so se lahko vrnili k igri. Razigrani so letali po travi vse do večera, ko so poleteli domov in utrujeni zaspali. (Prirejeno po ljudski pravljici.)

Dež je metulje verjetno presenetil. Zagotovo jim ni bilo lahko, ko so ugotovili, da so vrata njihovega doma zaprta. Če bi se jim preveč zmočila krila, ne bi mogli leteti. Lahko bi se znašli v kakšni hudi nevarnosti. So bratci ravnali prav, da so se tudi v dežju držali skupaj? Razloži. Kako bi ti ravnal, če bi se znašel v takšni situaciji? Ker je Jezus z nami, se nam ni treba ničesar bati. On nam daje moč, da se med seboj opogumljamo in podpiramo.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Korona nam zagotovo prinaša veliko izzivov v naš družinski vsakdan. Gotovo je eden izmed njih tudi ta, kako bomo preživeli božične praznike. Podelimo si naša pričakovanja: kaj bi nam bilo všeč, kaj moramo za to storiti, kako smo si lahko v oporo in pomoč, da bomo lahko rekli, da smo imeli res bogate in lepe praznične dni.