Adventni koledar: 22. DAN

Tako govorí Gospod: Mi boš mar ti zidal hišo za stanovanje? (2 Sam 7, 5)

DOMIŠLJAVI MAK

Sredi mladega pomladnega žita se je razcvetel mak. Bil je zelo lep, pa tudi domišljav. Poklical je rumenega metulja in se pred njim hvalil, kako je lep in da se on ne more primerjati z njim. Metulj je zganil s krili, mu užaljeno zabrusil, da je mak bahač, in odletel proč.

Kmalu nato je priletela jerebica. Mak je tudi njej hvalil svojo lepoto in ji povedal, da se tudi ona ne more v ničemer primerjati z njim. Jerebica je užaljeno zmajala z glavo in ga spraševala, zakaj ne potrpi, da bi ga pohvalili drugi. Poučila ga je še, da je domišljavost grda lastnost, zaradi katere ne more videti stvari, ki so naokoli še lepše kot on.

Zatem je priletela čebela. Mak se je pohvalil tudi pred njo. Čebela je zaokrožila nad njim. Priznala mu je, da je na oko res zelo lep, vendar pa v sebi ne nosi niti koščka plemenitosti.

Toda maka čebeline besede niso ganile. Bil je tako všeč sam sebi, da se ni potrudil razumeti, kaj so mu hoteli povedati metulj, jerebica in čebela.

Proti večeru je zapihal veter, potrgal maku njegovo edino bogastvo- rdeče liste- in jih raznesel po polju. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Kaj so po tvojem mnenju maku skušali povedati metulj, jerebica in čebela? Se tudi ti kdaj postavljaš pred drugimi in ne znaš videti lepega ali dobrega okoli sebe? Jezus te ima rad takšnega kot si: z vsemi svojimi lepimi in manj lepimi lastnostmi. Pred njim se ne rabiš postavljati ali hvaliti.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Ko boš pri drugem opazil kakšno dobro dejanje, ga pohvali.