Adventni koledar 2020: 9. DAN

Okrepite utrujene roke, utrdite klecava kolena. Recite njim, ki so plahega srca: »Bodite močni, nikar se ne bojte! « (Iz 35, 3-4)

SKRITA MOČ

Peter je bil šibak in reven deček brez očeta. Čeprav je mati vsak dan garala od jutra do večera, sta bila velikokrat lačna. Zato je fant zapustil dom in šel za pastirja k bogatemu kmetu.

Skupaj z drugimi dečki je pasel črede ovac in goveda. Kot novinec in povrhu še šibak je pogosto občutil izkoriščanje pastirjev. Moral jim je prinašati vodo iz potoka in paziti na njihove živali. Večkrat so ga pretepli. Norčevali so se in se mu posmehovali, ker ni imel očeta. V hudi stiski si je fant želel imeti moč, s katero bi se jim lahko uprl.

Nekega dne so mu pastirji skrili najboljšega vola. Ko se je vrnil domov, ga je gospodar pošteno oštel. Žival je moral iti iskat kljub temi. Ker pa je bila kresna noč in v njegovem čevlju praprotno seme, je Peter lahko razumel živalsko govorico. Ti glasovi so ga pripeljali k izgubljenemu volu. Bil je presrečen, da ga je našel in mu zaupal svojo željo. Vol je dečka opogumil za boj s strašnim črnim bikom. Peter ga je s pomočjo leskove šibe res premagal in dobil moč, ki si jo je tako zelo želel. Zdaj je z lahkoto izruval grmovje ali celo drevo.

Naslednje jutro je Peter veselo prižvižgal na pašo. Pastirjem to ni bilo všeč in so ga začeli obmetavati s kamenjem. Na veliko začudenje vseh pa se je nemočni fant uprl, tako da so bili tokrat pastirji tisti, ki so morali odnehati.

Zdaj, ko je imel moč, Peter ni hotel več pasti tujih živali. Vrnil se je domov k materi in se odločil, da postane sam svoj gospodar. S trudom je napravil njivo, na kateri je posejal pšenico. In odslej z materjo nista več trpela tako hudega pomanjkanja.

Čeprav sovaščani niso bili zmeraj dobri z njim, Peter svoje silne moči ni uporabljal, da bi se maščeval za vse hudo. Ravno nasprotno. Čez nekaj let so v naše kraje začeli vdirati Psoglavci (Tatari). Ko je ogrski kralj Bela iskal junaka, ki bi se bil pripravljen boriti z nasprotnikovim velikanom, se je Peter ponudil za boj in zmagal. Kralj je bil vesel uspeha, pozabil pa je izplačati nagrado. Peter je ostal na dvoru in čakal na obljubljeni vreči zlatnikov.

Medtem pa so v njegovo rojstno vas vdrli vojaki ogrskega kralja. Plenili so po deželi in vaščane odpeljali v grajsko ječo. Tam jih je našel Peter. Odločno je stopil pred kralja, od njega zahteval tri vreče zlata ter izpust ujetnikov. Kralj se mu ni upal upirati, saj se je zbal njegove premoči. Končno se je Peter skupaj s sovaščani in prisluženim denarjem vrnil domov k materi. Na poti je delil denar tistim, ki so ga potrebovali. Zase je obdržal le toliko, da je lahko mirno živel skupaj z dobro ženo, ki si jo je izbral. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Si morda tudi sam želiš, da bi bil močan kot Peter? Za kaj bi uporabil to moč? Peter svoje moči ni uporabil, da bi se maščeval tistim, ki so bili do njega neprijazni. Še več: z njo je naredil veliko dobrega zase in za druge. Misliš, da se tudi v tebi skriva kakšna posebna moč? Si močan le, če imaš mišice? Te morda kaj ovira, da bi tudi drugim pokazal, kako si močan? Jezus je ob tebi. Želi ti pomagati premagati strah. Želi, da pokažeš svojo moč in jo daš na razpolago drugim.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Ne boj se. Pokaži, da si močan. Naredi nekaj, za kar veš, da je dobro zate ali tvojo družino. Ne pozabi prositi Jezusa, da ti pomaga premagati strah. Zvečer ob venčku pripoveduj, kako ti je uspelo.