Adventni koledar 2020: 7. DAN

Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte. (Mt, 10, 8)

OREHOVA VEJICA

Od vasi do vasi so hodili štirje godci, godli po gostilnah in na ta način služili denar. Nekega večera so prišli do podrtega gradu. Skozi okna so se stegovale veje dreves, mesec pa je svetil na razpadle zidove. Tedaj je eden izmed godcev predlagal, da zaigrajo eno pesem nekdanjim prebivalcem tega gradu. Ker je bila zamisel drugim všeč, so zaigrali veselo podoknico. Ko so prenehali gosti, je izza razvalin stopil majhen star možiček, se jim zahvalil za godbo in dal vsakemu orehovo vejico. Naročil jim je, naj te vejice odnesejo svojim otrokom.

Godci so vzeli darilo in se odpravili domov. Med potjo so jih trije pometali v travo in se norčevali iz starca. Menili so, da bi morali dobiti drugačno darilo, saj imajo otroci doma že dovolj vejic. Samo eden je vejico vtaknil v žep in jo dal otrokom, ko je prišel domov.

Drugo jutro pa so otroci pritekli k njemu in ga vsi začudeni spraševali, zakaj jim je prinesel tako trde orehe, da jih še stolči ne morejo. Očetu so še povedali, da tako lepo rumenih še nikoli niso videli. Godec si je tudi sam začuden ogledal orehovo vejico, na kateri je viselo vse polno zlatih orehov. Brž je stekel do preostalih tovarišev in jim povedal, kaj se je zgodilo. Ko so to slišali preostali godci, so šli iskat svoje vejice. Ves dan so hodili po poti in v travi brskali za izgubljenimi vejicami. Niso jih našli, zato so se morali domov vrniti praznih rok. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Si tudi ti kdaj dobil kakšno darilo, ki ti ni bilo všeč? Za katerega nisi vedel, kaj bi z njim počel? Kaj si storil z njim? Kakšnega darila pa bi se najbolj razveselil? Današnja zgodba nas uči, da moramo biti hvaležni za vsako najmanjše darilo, saj nam lahko zelo spremeni življenje. Jezus nam daje vse, kar potrebujemo. Nocoj je Miklavžev večer. Dobri svetnik gotovo že komaj čaka, da nas spet obdaruje. So naši peharji že pripravljeni?

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Ker smo se trudili, nam je dobri svetnik zagotovo v peharju pustil lepo darilo. Svojo pravo vrednost pa bo dobilo, če ga bomo pravilno uporabili. Kako? Poskusi se domisliti česa in to naredi. Opazuj, ali tvoje darilo raste, se morda manjša, ali pa ostaja pozabljeno in zaprašeno na kakšni polici.