Adventni koledar 2020: 8. DAN

To govori Gospod Bog, Izraelov Sveti: Sionsko ljudstvo, ki prebivaš v Jeruzalemu, ne boš vedno jokalo. Gotovo se te usmili na tvoje glasno vpitje. Brž ko ga začuje, te usliši. Vsemogočni vam je dal kruh stiske in vodo nadloge. Tvoj učitelj se ne bo več skrival, ampak tvoje oči bodo videle tvojega učitelja. Tvoja ušesa bodo slišala za teboj klic: »To je pot, po njej hodíte!« če krenete na desno ali levo. (Iz 30, 19-21)

AJDOVO ZRNO

Naši predniki so včasih stanovali v vzhodnih deželah: tam je sonce sijalo noč in dan, živeli so v obilju vsega, kar so potrebovali. Sčasoma pa se je tja naselilo ogromno ljudi. Vsak je hotel imeti čim več dragocenosti, zato so se začeli prepirati, celo pretepati. Naši predniki pa so bolj kot bogastvo cenili mirno življenje. Odločili so se, da zapustijo ta kraj. Preden so se odpravili na pot, pa so od dobre žene, ki jih je imela rada, prejeli zrno. Naročila jim je, naj ga vsadijo povsod, koder bodo potovali. Kjer bo zrno v treh dneh ozelenelo in zraslo, tam naj ostanejo. Če pa zrno v treh dneh ne bo ozelenelo, naj ga izkopljejo in odidejo naprej. Nikjer ni zrno ozelenelo: ne ob Črnem morju, na na planjavah Poljske, ne po nemških gorah. Nazadnje so ga vsadili na slovenskih tleh. In glej: zrno je ozelenelo in se belo razcvetelo. Rodilo je okusen in koristen sad. Zaradi tega slovenski kmetje še danes radi sadijo ajdova zrna. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Kateri del zgodbe si si najbolj zapomnil? Kaj se lahko iz nje naučiš? Ti je všeč, da si Slovenec, da živiš v Sloveniji? Si ponosen na to, ali pa bi morda raje živel v kakšni drugi državi? Kateri?Jezus je za nas izbral najlepšo in najboljšo domovino. Verjameš, da bo poskrbel za našo državo tudi v teh drugačnih časih?

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Ob venčku obujajmo spomine na izlete po Sloveniji. (Če nam čas dopušča, lahko tudi ob fotografijah.) Pripovedujmo si, kaj nam je v Sloveniji najbolj všeč.