Adventni koledar 2020: 6. DAN

Tedaj se je dotaknil njunih oči in rekel: »Zgôdi se vama po vajini veri!« In oči so se jima odprle. (Mt 9,29-30)

NAJLEPŠI CVET

Že dolgo je tega, kar je neki kralj ukazal, da se morajo v njegovem kraljestvu znebiti vseh starih ljudi, ki ne morejo več delati. Živel pa je sin, ki je imel svojega očeta zelo rad. Skril ga je na dvorišču pod čeber in skrivaj skrbel zanj.

Kralj te dežele pa je imel lepo hčer. Želel jo je poročiti z najpametnejšim mladeničem svojega kraljestva, saj je želel imeti dobrega naslednika. Izmislil si je tri uganke. Najprej so se morali vsi mladeniči njegovega kraljestva navsezgodaj zjutraj zbrati na visoki gori. Kralja je namreč zanimalo, kdo bo najprej zagledal vzhajajoče sonce. Preden se je sin odpravil na pot, je prosil očeta – starčka za nasvet. Oče je napovedal, da bodo vsi fantje gledali proti vzhodu, kjer se vsako jutro pokaže sonce. Sinu je svetoval, naj on pokaže vzhodu hrbet in gleda proti najvišji gori. Ko bo sonce s prvim žarkom obsvetilo njen vrh, bo lahko prvi zavpil, da vidi sonce. Kot je starček dejal, tako se je zgodilo. Fant je res prvi ugledal sonce in kralj ga je pohvalil. Vsi drugi mladeniči pa so se spraševali, kako mu je to uspelo, ko pa se je obrnil proč od sonca.

Kralj je zastavil drugo uganko. Tokrat bodo morali mladeniči stopiti pred njega ne bosi ne obuti. Sinu se je zdelo, da bo nova naloga presegala očetovo pamet. A vseeno je prosil očeta – starčka za nasvet. Oče je napovedal, da bodo mladeniči poiskali zelo različne rešitve: eden bo obul le nogavice, drugi le eno nogavico, spet tretji bo obut le v en čevelj. Njemu pa je svetoval, naj si odtrga podplate s čevljev, saj bo le na ta način obut in vendar bos. Fant je storil, kot mu je naročil oče in že drugič pravilno uganil.

Kralj je mladeničem zastavil še zadnjo uganko. Tisti, ki bo imel za svojim klobukom zataknjen najlepši cvet, bo zmagal. Tudi tokrat je starček komaj čakal, da se sin vrne domov ter mu pove za novo nalogo. Sin je bil kar malce obupan: le kako naj izmed toliko lepih cvetlic izbere prav tisto, ki se kralju zdi najlepša. A oče je takoj vedel, katera bo prava. Predlagal mu je, naj si za klobuk zatakne žitni klas. Sin je storil, kot mu je naročil oče in odšel na dvor. Drugi mladeniči so se norčevali iz njega. Kralj pa ga je zagledal že na daleč, šel k njemu in ga vesel objel: našel je svojega naslednika. Ostale mladeniče pa je poučil, da ni lepšega na svetu kot pogled na njivo zlatega žita, ki valovi v vetru in ni bolj dišečega na svetu, kot domači kruh, ki ga še toplega postavimo iz peči na mizo.

Seveda pa je kralja tudi zanimalo, od kod mladeniču toliko modrosti, čeprav je še mlad. Fant se je sprva prestrašil, saj je kršil kraljevi ukaz. Nato pa se je opogumil in povedal, kako mu je oče pomagal rešiti vse tri uganke.

Kralj je mladeniča v trenutku še bolj vzljubil, saj je pokazal, da ima dobro srce. Sam pa je spoznal, kako potrebne so modrost, izkušenost in znanje starih ljudi, pa čeprav ne morejo več delati. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Sin je bil za svojo dobroto bogato poplačan. Od kod njemu takšna moč, da se je uspel upreti kraljevemu ukazu in ravnati tako kot je sam mislil, da je najbolje? Ali jaz zmorem ravnati tako, kot čutim, da je prav? Ali pa naredim tako kot moj prijatelj, sošolec, bratec, sodelavec? Kako se ob tem počutim? Kralj je na koncu zgodbe spoznal, da ga je polomil. Napako je odpravil tako, da je izdal nov ukaz, s katerim je zapovedal spoštovanje in skrb do starejših. Je storil prav? Imaš tudi ti kakšno ravnanje, ki ga bilo dobro spremeniti? Kako bi ga lahko popravil, predrugačil? Ne pozabi, da ti lahko uspe le z Jezusovo pomočjo.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Izberi si eno svoje slabo / napačno ravnanje. Vsakič, ko boš hotel ravnati tako, kot si bil vajen do sedaj, se ustavi. V mislih ali na glas izreci: Jezus, Davidov sin, usmili se me. Zvečer ob venčku drugim pripoveduj, kaj si se z današnjim izzivom naučil.