Adventni koledar 2020: 5. DAN

Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi Gospod, Gospod, temveč, kdor izpolnjuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. (Mt 7, 21)

KRALJ IN NJEGOVI TRIJE SINOVI

Bil je kralj, ki se je zelo postaral. Imel je tri sinove in vse je imel neizmerno rad. Dolgo je razmišljal, kako naj določi svojega naslednika. Nekega dne je k sebi poklical sinove in jim povedal, da bo kralj postal tisti, ki mu bo prinesel najdražje darilo. Bratje so se razšli. Vsak zase je upal, da bo poiskal najdražje darilo in postal kralj mogočnega kraljestva.

Najstarejši sin ni dolgo pomišljal. Vedel je, da so njegovemu očetu zelo všeč dragi kamni. Stopil je k draguljarju, tam izbral najdražji diamant in ga odnesel očetu. Oče je bil tako dragocenega darila vesel in ga je spravil v zakladnico.

Drugi sin se je spomnil, da je očetova krona že zastarela. Če bo on postal kralj, bi si želel, da se na njegovi glavi krona dovolj lesketa. Zato se je odpravil k zlatarju in mu naročil krono, lepšo od katerekoli druge. Zlatar mu jo je izdelal iz čistega zlata. V njej so se bleščali najlepši in najdražji kamni. Tudi to darilo je kralj z veseljem sprejel in ga shranil med druge svoje zaklade.

Najmlajši sin pa je dolgo hodil po svetu in iskal primerno darilo za svojega očeta kralja. Vse, karkoli je našel, se mu je zdelo preslabo. Razmišljal je, da ima oče mogoče vsega tega, kar vidi po svetu, že več kot dovolj. Ker ni našel ničesar, kar bi razveselilo srce dobrega očeta, se je s praznimi rokami vračal domov. Po poti je razmišljal, da mu ne bo težko prepustiti prestola enemu izmed bratov, saj lahko sam mirno in zadovoljno živi ob tem, kar mu daje očetova ljubezen. Ko je prispel v grad, je stopil pred očeta. Ta ga je vprašal, kakšen dar mu prinaša. Sin pa mu je plaho odvrnil, da je po celem svetu iskal darilo in da ni našel nič, s čimer bi lahko povrnil očetovo skrb in ljubezen. Predlagal mu je, naj izroči kraljestvo enemu izmed bratov, njemu pa dovoli, da mu streže z otroško ljubeznijo do konca svojih dni.

Ko je kralj slišal te besede, je srečen in ganjen objel najmlajšega sina. Končno je dobil svojega naslednika: kajti sinova ljubezen je bila za kralja največji dar. To pa še ni bilo vse: najmlajši sin je izkazal tudi veliko ljubezen do svojih bratov in podložnikov. Zagotovo je postal dober in srečen kralj. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Rad sprejemaš darila? Kaj pa je zate največje darilo? Je darilo lahko tudi čas, ki ga očka ali mama preživita s teboj v igri? Ko te poslušata? Ko se očka in mama objameta? Jezus želi, da se imamo med seboj radi. Na ta način zagotovo izpolnjujemo voljo Boga.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Drug drugemu podarimo darilo, ki ga ni mogoče kupiti (npr.: starši čas za igro z otroki, otroci kakšno svojo dragoceno igračko bratu ali sestri; pomoč pri delu …).