Adventni koledar 2020: 24. DAN

Kajti velike reči mi je storil Mogočni in njegovo ime je sveto.« (Lk 1,49)

PET BRATOV

Nekoč je živela mati, ki je imela pet sinov. Vsak od njih je bil obdarovan s posebno zmožnostjo. Prvi je bil sledec, da je sledil žival ali človeka še po petih letih. Drugi je lahko v hipu razrušil grad. Tretji je bil strelec, da je zadel zvezdo na nebu. Četrti je bil hiter, da je ujel strelo iz oblakov. Peti je lahko v trenutku postavil grad.

Zgodilo se je, da je hudobni duh odnesel edino hčerko kralja tiste dežele. Kralj je vse junake tiste dežele vabil, naj jo gredo iskat, rešitelju pa obljubil svoje nasledstvo in še hčer za ženo. A boj z zlim duhom ni bil lahek. Veliko junakov se je odpravilo na pot, preiskovali so brezna in skalne dupline, kraljeve hčere pa nihče.

Glas o izgubljeni kraljični je prišel tudi do petih bratov. Sklenili so, da tudi sami želijo pomagati najti izgubljeno mladenko. Odpravili so se, da jo poiščejo. Prvi brat hodi spredaj in sledil, kod je šel zli duh z ugrabljeno kraljevo hčerjo. Sled jih je pripeljala pred velik, trdno zidan grad. Bratje so vedeli, da v gradu biva hudobnež s kraljevo hčerko. Ustavili so se in razmišljali, kako bi prišli v njegovo notranjost. Zdaj je nastopil drugi brat, ki je v hipu razrušil zidovje, da je ostal samo še kup peska. Ko se je grad zrušil, se je zli duh dvignil iz podrtije in odnesel kraljevo hčer visoko pod nebo. A že je nastopil tretji brat, ki je lahko zadel zvezdo na nebu. Pomeril je in ustrelil hudobneža. Zli duh je izpustil kraljično, ki je padala proti tlom. Pa je v hipu priskočil četrti brat, ki je bil tako hiter, da je ujel strelo, in ulovil deklico v roke. Kraljična je bila zdaj rešena. Vsi skupaj so se srečni napotili proti domu.

Ko so preostali zli duhovi izvedeli, da so jim bratje pokončali poglavarja, so se zbrali skupaj in se odpravili na pot, da bi se jim maščevali. Ko se je bratom in kraljični približala vojska hudobnežev, sprva niso vedeli, kako bi se rešili zasledovalcev. Pa je nastopil peti brat, ki je lahko v trenutku postavil grad. V trenutku se je okoli njih prikazalo močno obzidje in bratje so se znašli v trdnem gradu. Ko so hudobneži spoznali, da nimajo dovolj moči, da bi podrli grad, so jezni odšli.

Bratje so tako spet šli dalje proti domu. Kraljično so pripeljali v grad in jo izročili kralju. On se je silno razveselil svoje hčere in jih vprašal, kdo izmed njih jo je rešil. Bratje so mu odvrnili, da vsi. Zdaj kralj ni vedel, kako bi izpolnil dano obljubo in komu bi jo dal za ženo. Zato jim je naročil, da se morajo sami dogovoriti, kdo se bo oženil s kraljično. Bratje so se posvetovali. Ker niso našli rešitve, s katero bi bili zadovoljni vsi, so sklenili, da gredo domov in za nasvet povprašajo svojo mamo. Mami so povedali, kako in kaj se jim je dogodilo. Ona pa jim je svetovala, naj ne razdirajo medsebojne bratovske ljubezni s prepiri in zavistjo. Priporočila jim je, naj prepuste kraljično najmlajšemu, drugi pa naj ostanejo pri njem, da mu bodo v oporo in v pomoč.

Tako se je tudi zgodilo. Bratje so poslušali materino besedo; prepustili so kraljično in krono najmlajšemu in so ostali pri njem. Skupno so vladali in ker so bili obdarovani s čudovitimi zmožnostmi, jih ni nihče preganjal. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Zakaj je bratom uspelo premagati hudobce? Tudi ti si zagotovo obdarjen s številnimi čudovitimi sposobnostmi. Jih znaš našteti? Jezus pa nas danes uči, da preko nas lahko dela mogočne stvari le takrat, ko v družini združimo naše sposobnosti in jih uporabimo v dobro drugih.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

S skupnimi močmi naredimo nekaj, da bodo prihajajoči dnevi res praznični. Nekaj idej: skupaj pospravimo hišo, skupaj specimo kruh ali potico. Skupaj pripravimo prostor, kjer bodo stale jaslice.