Adventni koledar 2020: 16. DAN

Dober in pravičen je Gospod,zato grešnike učí pravih poti. Vodi ponižne v pravičnosti, učí krotke svojih poti. (Ps 25, 8-9)

ČEBELICA IN ČRMLJ

Pridna čebela je že od ranega jutra nabirala med. Ko je popoldne sedla še na zadnjo cvetlico, so se na nebu pojavili temni oblaki in iz daljave se je slišalo grmenje. Takrat pa je do čebele priletel nerodni, leni čmrlj in jo ogovoril. Rekel ji je, da se mu smili, ker se vsak dan trudi nabirati med od zgodnjega jutra pa vse do popoldneva. Spraševal jo je, kakšno korist ima od neprestanega dela, če ji potem še skoraj vso hrano vzamejo ljudje. Čmrlj je čebelo spodbudil, naj raje posnema njega. Če ga ne bi zbudil grom, bi sam šel šele proti večeru malce na sprehod po cvetlicah.


Ko se je zabliskalo in zagrmelo, je čebelica odletela v panj in se tam varno skrila pred bližajočim nalivom. Čmrlj pa je šel nabirat hrano, da bi v kratkem času nadomestil, kar je zamudil zaradi svoje lenobe. Toda prehitel ga je močan dež in veter ter ga pobil na tla. Kar nekaj časa se je trudil, da bi se pobral in odletel domov. Končno mu je uspelo, da se je skril v mah. Toda tudi tam je voda kmalu prišla do njega. Zmočila mu je krila, tako da čmrlj ni mogel več do hrane. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Komu se je v tej pravljici bolje godilo? Zakaj? Čmrlj se ni oziral na vreme, ni mu bilo mar drugega, kot to, da bo živel kar se da lagodno in veselo. Vse, kar mu je bilo dano, je porabil zase in za svojo korist. Je tudi tebi lažje živeti tako, kot bi ti rad? So tudi tebi preprosta pravila v šoli, doma, v službi … odveč, nesmiselna, saj ti jemljejo svobodo? Jezus želi, da smo podobni čebeli. Najprej v tem, da ga povabimo v svoje srce. Da poslušamo, kaj nam govori: da storimo to, kar je dobro za nas. Pa tudi v tem, da vse, kar znamo in imamo, delimo z drugimi: najprej v svoji družini, potem pa tudi v svoji bližnji in daljni okolici.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

V vseh stvareh, ki jih MORAŠ v jutrišnjem dnevu opraviti, skušaj čim bolje posnemati čebelo iz današnje pravljice. Če boš res dober posnemovalec, morda ugotoviš, da imaš na voljo še veliko časa za stvari, ki jih RAD počneš.