Adventni koledar 2020: 15. DAN

Bratje in sestre, vedno se veselite. Neprenehoma molite. V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas. (1 Tes 5,16 )

HVALEŽNI MEDVED

Visoko v hribih je na robu gozda stala bajtica. Mladi gospodar je drvaril in oglaril, mati pa je doma kuhala, pospravljala in negovala prvorojenega sinčka. Nekega jesenskega popoldneva je mati postavila zibelko z otrokom na trato pred bajto. Z nogo jo je zibala, zraven pa šivala in pela.

Na vsem lepem je v bližnjem grmovju zašumelo. Žena se je ozrla, od strahu sta ji zastala noga in v grlu glas. Skozi grmovje se je kobacal velik rjav medved.

Mati ni kriknila, le z drgetajočimi rokami je segla po otroku in ga stisnila k sebi. Medved je počasi šepal proti prestrašeni ženi. Ko je kosmatinec prišel do zibelke, je počasi dvignil sprednjo levo šapo. Iz nje mu je kapljala kri. Velik trn se mu je zadrl v taco. Godrnjal je, kot bi prosil, in milo gledal prestrašeno ženičko.

Ko je mati videla ranjeno šapo, je položila sinka v zibelko. Nato je vzela veliko šivanko in previdno prijela ranjeno taco. Kosmatinec je vzdihoval, mati pa mu je skrbno izdrla ostri trn. Medved je zadovoljno godrnjal ter se že obrnil proti gozdu. Po nekaj korakih pa se je kosmatinec obrnil in pritacal nazaj k zibelki. Močno jo je zazibal. Mati je spet vzdignila sinka v naročje, medved pa zagrabil zibelko in z njo odhlačal proti gozdu. Žena se je čudila, kaj neki bo tak velikan počel z otroško zibelko. Bila je kar slabe volje zaradi takšne medvedje hvaležnosti.

Otrok ji je zaspal v naročju. Sonce je že tonilo za gore, ko se je kosmatinec spet prikazal iz grmovja. Hodil je po zadnjih dveh šapah, v sprednjih pa je nosil zibelko, polno rumenih hrušk. Postavil jo je na tla pred začudeno mater in odtacal nazaj v gozd. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Medved je bil res hvaležen, saj je za en sam izdrt trn prinesel polno zibelko hrušk. To je bilo v starih časih veliko darilo. Na kakšen način pa ti izkazuješ hvaležnost? Se zahvališ tudi, da so tvoja oblačila oprana? Kaj pa, da imaš na razpolago toliko igrač? Da se lahko učiš, pa čeprav na daljavo? So tvoji starši hvaležni, da imajo tebe? Razlogov za hvaležnost je res veliko. Tudi Jezus je vesel, če se mu zahvalimo za vse, kar nam daje.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Zvečer naštej vsaj tri stvari, ki so se ti zgodile tekom dneva, in si zanje lahko hvaležen.