Adventni koledar 2020: 13. DAN

Jaz sem Gospod, tvoj Bog, ki te učim, da storiš, kar ti koristi, ki te vodim po poti, po kateri naj hodiš. O, da bi pazil na moje zapovedi! (Iz 48, 17-19)

STARI VOL

Neki gospodar je imel hlapca. Ta je nekega vročega dne ves dan kosil travo in se zvečer močno utrujen vrnil domov. Po večerji mu je gospodar ukazal, da mora še na pašo gnati dva vola, saj naslednji dan za to ne bo časa. Hlapcu to ni bilo ravno po volji, ker bi raje legel k počitku. A gospodar je gospodar: ubogal ga je in odšel z voloma na travnik. Brž ko so prispeli na cilj, se je hlapec ves truden usedel na kamen in v hipu zadremal.

Ko se je čez nekaj časa prebudil, ni bilo volov nikjer. Hitro je skočil na noge in se ju odpravil iskat. Pot je bila dolga in bil je že slabe volje. V mislih je že naklepal, kako bo vola pretepel, ker sta se mu skrila. Naenkrat pa ju je na svoje veliko veselje zapazil v neki dolinici. Živali sta mirno ležali med praprotjo in prežvekovali. Hlapec je stopil bliže in se pripravil, da bi ju ujel. V trenutku, ko je mislil zagrabiti prvega, pa je od strahu odskočil stran. Vola sta se med seboj pogovarjala. Hlapec se je skril se za grm in jima prisluhnil.

Stari vol je bil otožen. Vedel je, da ga bo gospodar jeseni prodal. Zavidal je mlajšemu dolgo življenje, ki ga še čaka. Nato pa mu je napovedal, kaj se bo zgodilo, ko bo prišla pomlad. Ko bo mlajši vol s svojim novim tovarišem oral za repo, se bo izpod brazde nenadoma pojavila velika in strašna kača. Planila bo za gospodarjem, ki bo ravno plužil, in ga pičila v nogo do smrti. Mlajšega vola je zanimalo, ali gospodarju ne bo pomoči. Starejši pa mu je odvrnil, da bi mu lahko pomagal le hlapec. In sicer tako, da bi kačo, brž ko se bo pokazala, z gorjačo udaril po glavi. Vola sta za hip umolknila. Nato pa se je stari spomnil, da ju hlapec morda že išče. Vstala sta in se sama od sebe odpravila domov. Hlapec pa jima je brez besed ves zamišljen sledil. Še dotakniti se ni upal nobenega, tako se je bal, ker ni razumel, kaj se je ravnokar zgodilo.

Na jesen je gospodar res prodal starega vola. Prihodnjo pomad, ko so orali za repo, pa se je vse zgodilo natančno tako, kakor je žival napovedala. Kača je prilezla izpod brazde ter z odprtim gobcem planila proti gospodarju. Hlapec pa je bil pripravljen: planil je nanjo in jo z gorjačo udaril po glavi.

Ko je gospodar videl, kako pogumno ga je hlapec rešil, je stopil k njemu in ga objel. Vprašal ga je, kako je vedel, kaj se bo zgodilo. Hlapec mu je razkril, kaj sta se pogovarjala vola na tisti večer. Še vedno pa ni mogel verjeti, da je bilo res vse, kar je slišal. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Kaj bi se zgodilo, če hlapec ne bi verjel volovim besedam? Se je tudi tebi že kdaj zgodilo, da si kar vedel, kaj storiti, pa čeprav si se znašel v neznani ali težki situaciji? Pripoveduj o tem. Kdo misliš, da ti je pri tem pomagal? Če znamo prisluhniti Jezusu, naredimo vedno tako, kot je najbolje za nas.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Jezusa najbolje »slišimo« v tišini. Zato poskušajmo biti danes vsaj 10 minut tiho. Pripovedujmo si, kako smo se počutili, o čem smo razmišljali. Je biti tiho zate težko ali lahko?