Adventni koledar: 20. DAN

Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi« (Mt 1,24)

MEDVED IN MIŠKA

Bila je huda zima. Medved je spal v svojem brlogu in sanjal o panju, polnem sladkega medu. Nekega dne pa se je v njegovem brlogu znašla radovedna miška. Iskala je hrano zase in za svojo družino. Svoj smrček je vtaknila v vsak kotiček in nazadnje padla v medvedovo uho. Medved se je seveda prebudil in s šapo zgrabil malo miško. Bil je jezen, ker ga je zbudila in hotel jo je zdrobiti. Miška pa ga je brž prosila, naj jo pusti pri življenju in da mu bo zato mogoče kdaj tudi ona lahko v pomoč. Medved se je sprva tem besedam posmehnil, češ kako bi mu takšna drobna živalca sploh lahko pomagala. Potem pa jo je le spustil.

Čez nekaj dni je medved ponoči zlezel iz brloga. Bil je lačen, zato je odtacal v gozd. Pa se je ujel v past. Vse je poskušal, da bi se rešil iz zanke, a zaman. Mislil je že, da je vsega konec, zato je žalostno zarjovel. Njegovo oglašanje pa je prebudilo malo miško. Brž je pritekla iz svoje luknjice, da bi videla, zakaj je medved tako žalosten. Ko je miška videla, da se je njen veliki sosed ujel v past, je brž skočila, pregriznila zanko in osvobodila prestrašenega orjaka.

Od takrat je medved rad vabil miško v svoj brlog v goste. Pozimi pa ji je dovolil, da se je lahko pogrela v njegovem kosmatem ušesu. (Prirejeno po ljudski pravljici.)

Medvedu ni bilo prav, da je miška vstopila v njegov dom nepovabljena. Čeprav je storila nekaj, kar mu ni bilo všeč, ji je kosmatinec dal priložnost. Že kmalu se mu je to bogato povrnilo. Ali tudi tebe Jezus vabi v nekaj, kar ti ni všeč? In se sprašuješ, ali zmoreš? Ali si pravi? Jezus nam pravi, naj se ne bojimo, temveč mu zaupamo.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Ko te bo jutri nekdo zmotil pri tvojem opravilu, se ne jezi. Ustavi se in si vzemi čas zanj. Morda ima zate kakšno pomembno sporočilo, ki ti bo pomagalo, da bo dan še lepši in polnejši.