Adventni koledar: 19. DAN

Gore, prinesite mir ljudstvu, in griči pravičnost. Ščitil bo ponižne med ljudstvom, pomagal sinovom ubožcev. (Ps 72,7-8)

LEVJA PRAVIČNOST

Volk, lisica in medved so lovili z levom po gozdu. Ujeli so mlado srno in jo razdelili na štiri dele. Lev je odločil, da prvi del pripada njemu, ker je kralj živali. Drugi del si je vzel, ker je najmočnejši. Tretji del je njegov, ker je najmogočnejši. Četrtega dela pa tudi ni hotel prepustiti drugemu, zato je zagrozil, da se bo slabo godilo tistemu, ki se ga bo drznil dotakniti.

Tako je lev v svoji nepravičnost požrl ves plen sam. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Je bil lev dober in pravičen vladar? Kako so se počutili volk, lisica in medved, ko so ostali brez plena? Si tudi ti že kdaj ostal brez nagrade, pa čeprav si se zelo trudil in bil do nje upravičen? Kako si se takrat počutil? Si bil tudi ti morda kdaj takšen kot lev in ohranil vse samo zase? Kako so se takrat počutili drugi? Jezus nas uči, da moramo biti najprej pravični mi sami. S tem lahko največ naučimo druge, nam pa obljublja svoj blagoslov in mir.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Bodi prvi v pravičnosti. Bodi prvi v deljenju svojih igrač, svojega časa, svojih sposobnosti drugim … To naredi zato, ker veš, da je tako prav in ne zato, ker bi pričakoval kakšne koristi zase.