Adventni koledar: 18. DAN

Blagor tistemu, ki se ne spotakne nad menoj.« (Lk 7, 23)

TRI ŽELJE

V skromni koči ob robu jezera je živel reven ribič s svojo ženo. Vsak dan je hodil na lov. Nekega dne pa je na svoj trnek ujel zlato ribico. Zelo se je začudil, ko je zaslišal, da riba govori. Povedala mu je, da je začarana kraljična ter mu obljubila izpolnitev katerekoli želje, če jo izpusti. Ribič je bil dobrega srca: ribo je izpustil. Ker je menil, da ima vse, kar potrebuje, tudi ni izrekel nobene želje.

Vrnil se je domov k ženi in ji povedal, kaj se mu je zgodilo. Ona pa ga je hudo oštela, ker ni izkoristil priložnosti, da bi postala bogata. Prisilila ga je, da se je ribič vrnil na obalo in poklical ribo. Ta je takoj priplavala in ribič ji je povedal, da si žena želi lepo hišo z bogatim pohištvom in velikim vrtom okrog nje. In res: brž ko se je vrnil domov, že ga je čakal novi dom. Mož in žena sta zaživela srečno življenje.

Minilo je nekaj let, žena pa je postajala vedno bolj nezadovoljna s takšno srečo. Zaželela si je razkošno palačo in postati kraljica. Ribič se je vrnil k jezeru in ribi povedal ženino željo. Tudi to je riba izpolnila. Mož in žena sta spet nekaj časa mirno in srečno živela.

Po nekem času tolikšna sreča ženi spet ni bila dovolj. Zdaj je hotela postati sam Bog in zavladati celemu svetu. Ribič ji je prigovarjal, da imata dovolj, da ne rabita ničesar več. A nič ni pomagalo: vrniti se je moral k jezeru in prositi ribo to, kar si je zaželela.

Riba pa tokrat želje ni samo zavrnila, ampak je v trenutku vzela tudi vse, kar je prej dala. Ostarela ribič in njegova žena pa sta morala prebivati v revni koči na robu jezera do konca svojih dni. (Prirejeno po ljudski pravljici.)

Si tudi ti kdaj želiš imeti takšno moč kot Bog? Za kaj bi jo uporabil? Zakaj nam Bog noče dati takšne moči? Kaj je potrebno za pravo srečo v življenju?

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Večkrat se spomni, kaj je pomembno za pravo srečo v življenju. Razmisli tudi, ali vsaj nekaj sreče ti že imaš. Zvečer ob venčku vsem družinskim članom predstavi svoje ugotovitve.