Adventni koledar 2020: 2. DAN

Kdorkoli vanj veruje, ne bo osramočen. (Rim 10, 11) Kdorkoli bo klical Gospodovo ime, bo zveličan. (Rim 10, 13)

O TREH GRAHIH

Živel je siromak, ki je bil tako reven, da je moral sina poslati od doma. Ob odhodu mu je naročil, naj pobere prvo stvar, ki jo najde. Sin je ubogal očeta in odšel na pot. Kmalu je našel grahovo zrno, nato še eno in še eno. Zrna je pobral in jih shranil v torbo. Zvečer je prišel do dvorca, kjer je zaprosil za prenočišče. Graščakinji je bil všeč in pomislila je, da je morda preoblečen plemič, ki preizkuša njihovo dobroto.

Da bi preverila, kakšnega stanu je, mu je ponudila slabo posteljo. Enemu izmed služabnikov je še naročila, naj se skrije pod posteljo in opazuje, kako bo prišlek spal. Graščakinja je menila, da bi lahko v takšni postelji spal edino revež.

Po večerji se je fant odpravil k počitku, še prej pa torbo z grahovimi zrni skril pod blazino. Bal se je namreč, da bi mu jo kdo ne vzel. Ponoči pa mladenič ni mogel spati: nenehno se je zbujal in premetaval, ker so zrna silila iz torbe in ga tiščala. Služabnik je grajski gospe zjutraj povedal, da je mladenič zelo slabo spal. Ona pa je fanta povabila, naj ostane pri njih na gradu še eno noč. Povabilo je z veseljem sprejel.

Za drugo noč pa so fantu pripravili boljšo sobo z udobnejšo posteljo. Čez dan so mu lepo stregli in bili nadvse prijazni z njim. Mladenič se je odločil, da svojim gostiteljem lahko zaupa: pred spanjem je odložil torbo ob posteljo in se dobro naspal. Tudi to noč je bil pod posteljo skrit služabnik in opazoval, kako fant spi.

Ko je naslednje jutro služabnik povedal, da je mladenič v udobni postelji trdno in dobro spal, je bila graščakinja trdno prepričana, da je fant plemič. Ponudila mu je svojo hčer za ženo in on jo je brez premisleka sprejel.

Po svatbi, ki je trajala štirideset dni, je napočil čas, ko naj bi svojo nevesto odpeljal na svoj grad. Fant se je znašel v stiski, saj ni vedel, kako naj pove resnico. Z ženo sta se usedla na kočijo in se odpravila proti njegovemu domu. Ko sta se že nekaj časa vozila, je graščakova hči zaspala, fant pa je sklenil, da pobegne, namesto da bi ženi priznal, kakšen siromak je.

Ko je tekel skozi temen gozd, pa je kmalu srečal belolasega starca, ki ga je povprašal, zakaj je tako žalosten. Fant se mu je zaupal in starec mu je dejal, da si lahko za eno leto izposodi njegov grad, ki je stal v bližini. Belolasec pa mu je postavil tudi pogoj: ko se bo ob njegovi vrnitvi zatresla zemlja, bo moral mladenič skupaj s soprogo hitro zbežati, če bo hotel, da ostaneta živa. Fant je kljub temu z veseljem sprejel ponudbo.

Vrnil se je na kočijo k ženi in skupaj sta se pripeljala do lepega gradu ter ga veselo zasedla. Čas je hitro mineval. Nekega dne pa se je začela tresti zemlja. Fant se je šele takrat spomnil na naročilo belolasega starca. Zaman je iskal ženo, da bi jo odpeljal na varno. Ko jo je povsod iskal, je v kleti naletel na starko. Svetovala mu je, naj zaukaže poiskati moko iz sedemkrat vsejanega žita, jo da sedemkrat vzhajati in iz nje sedemkrat speči kruh. Ta kruh naj nato služabniki položijo pred grajska vrata.

Tačas se je že drugič zatresla zemlja. Ker fant še vedno ni našel žene, je ubogal starkin nasvet.

Ob tretjem tresenju se je pred vrati pojavil strašen zmaj. Tulil je, da voha ljudi. Z vso silo se je začel zaganjati v vrata, da bi lahko požrl prebivalce gradu. A vrata niso popustila, saj je na pragu že stal sedemkrat vzhajani in sedemkrat pečeni kruh in branil grad pred strašno zverjo. Po tretjem poskusu pa se je zmaj zrušil mrtev na tla. Mlada dva sta poslej živela v sreči in zadovoljstvu še dolgo vrsto let. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Kakšen je bil glavni junak v tej pravljici? Siromakov sin res ni bil močan, ni pokazal nobenega junaštva. Bil pa je ponižen in ubogljiv. Najprej je upošteval nasvet očeta, nato predlog graščaka in graščakinje, pa starca v gozdu in nazadnje še starke v gradu. Vse to ga je pripeljalo do velikega bogastva in sreče. Kaj pa ti: rad ubogaš nasvete drugih? Ali pa ti je lažje, da vedno narediš tako, kot ti veš, da je prav? Tudi Jezus nam obljublja, da bomo živeli dobro in lepo, če bomo verjeli in zaupali Njegovim nasvetom.

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Morda ti je težko verjeti, da nam tudi koronavirus lahko prinese kaj dobrega. Sprejmeš izziv in poskušaš zaupati, da bo Jezus tudi v tem času poskrbel zate in za tvojo družino? Med odpadno embalažo poiščimo manjšo škatlico. Polepimo jo z lepim papirjem ali pa jo pobarvajmo. Vanjo dajmo listke, na katere smo zapisali, pri katerih stvareh si želimo, da nam Jezus pomaga. Škatlico zaprimo in jo položimo k adventnemu venčku.