Adventni koledar 2020: 1. DAN

Pokaži nam, Gospod, svojo dobroto, daj nam svoje odrešenje! (Ps 85, 8)

DVA POTOČKA

Na ravnini pod staro, votlo vrbo sta se srečala dva potočka. Prvi, ki je prišumel s hribov, se je spraševal, kam je zašel. Navajen je bil hladne sence in skritih dolin. Nič mu ni bilo všeč, da bi tekel po odprtem svetu in se izpostavljal soncu. Ker je bila njegova voda čista studenčnica, se ni želel mešati s smrdečo mlako.

Po dolini pa se je vil drugi potok, ki je bil topel in poln življenja. Tudi njemu ni bilo všeč, ko je opazil prišleka. Zbal se je njegovega mraza in mu rekel, naj raje ostane med hribi.

A potočka sta morala naprej po skupni poti. Silila sta vsaksebi. Da bi ostala hladna in čista, se je studenčnica umikala k svojemu bregu. Kalna ravninska voda pa se je užaljena držala drugega .

V strugi je počez ležalo podrto deblo. Voda se je ob njem zajezila, nato pa se je nekje na sredi v brzici pognala čez leseni prag. Kalni in bistri valovi so se zlivali, se objemali in se nazadnje združili.

Stara vrba je gledala vse to in dejala: »Dokler ni sile, lahko vleče vsak na svojo stran!« (Priredba slovenske ljudske pravljice.)

Marca je v naša življenja povsem nepričakovano in nepovabljeno vstopila korona. Si tudi mi želimo, da bi živeli tako kot smo bili vajeni do sedaj? Nam je težko živeti z omejitvami, ukrepi? Se nam upirajo? Nas jezijo? Česa nas je strah? Nas kaj skrbi? Nam korona čas prinaša tudi kaj dobrega? Nas hoče česa naučiti? Na primer, da spremenimo ravnanja, ki niso najboljša? Smo pripravljeni vlagati napor, se prilagajati in iskati nove poti za boljši in lepši jutri? Ne vsak zase, temveč skupaj?

Danes se začenja advent. Čas pričakovanja. Jezus prihaja. Želi nas opogumiti. Želi nas rešiti strahov. Želi nas očistiti vsega, kar ni dobro. Želi nam dati moči in povrniti veselje. Vabi nas k sebi. Smo mu pripravljeni slediti?

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

vsaj pol ure preživimo skupaj. Izberimo dejavnost, ki nam je res všeč.