25. marec: GOSPODOVO OZNANJENJE

Skrivnost Gospodovega oznanjenja in učlovečenja se je dogodila, ko je preprosto nazareško dekle po imenu Marija pristala na povabilo božjega poslanca nadangela Gabrijela, da postane mati učlovečenega božjega Sina. Marija je za zgodovino človeštva izrekla najpomembnejši ‘da’ in s tem pripomogla, da se je začel uresničevati božji načrt odrešenja. Tega dogodka se spominjamo trikrat na dan: zjutraj, opoldne in zvečer, ko se oglasijo zvonovi in molimo: »Angel Gospodov je oznanil Mariji …«

Ker je Marijino materinstvo zgled tudi vsem mamam po svetu, na današnji praznik obhajamo krščanski materinski dan.

Priprava presenečenja: Lepo je, če se otroci na današnji praznik Bogu zahvalijo za mamo in ji namenijo drobno pozornost. Zato očetje spodbudite otroke, da pripravijo (če so mlajši seveda z vašo pomočjo) presenečenje za mamico, s katero ji bodo pokazali, da jo imajo radi.

Spodaj je podanih nekaj preprostih idej, vi pa izberite tisto, ki vam najbolj ustreza.

•Otroci naj narišejo, kaj najraje počnejo s svojo mamico ALI zakaj jo imajo radi ALI katera stvar jim je pri mamici najbolj všeč… Očetje nato zapišete njihove misli (starejši napišejo sami). Dodajte še list za naslovnico, na katero otroci narišejo mamico ali pa prilepijo njeno fotografijo ter zapišejo naslov: „Za najboljšo mamico“. Liste spnite skupaj, da nastane knjižica.

•Skupaj namesto mamice pripravite kosilo ali pa ji specite njeno najljubše pecivo.

•Naberite šopek spomladanskih cvetlic.

•Naučite otroke pesem Mamica je kakor zarja in ji jo zapojte.

•Vsi skupaj si izmislite svojo zgodbo/pesem o mamici. Zapišite jo in ilustrirajte. Pesem lahko tudi uglasbite.

Skupni čas: Zvečer se zberite ob prižgani svečki. Na mizo položite pobarvanko, ki prikazuje Marijo ob obisku angela Gabrijela. Skupaj zapojte pesem Je angel Gospodov. Otrokom povejte, da danes praznujemo Gospodovo oznanjenje. Ob sliki pripovedujte o pomenu današnjega praznika (lahko si pomagate s spodnjim besedilom).

Pred mnogo leti je v Nazaretu živelo dekle po imenu Marija. Zelo rada je imela Boga. Veliko je molila in se pogovarjala z njim. Nekoč je k njej prišel angel Gabrijel in ji rekel: „Marija, zate imam posebno novico. Bog je zelo zadovoljen s teboj. Zato te jeizbral, da boš rodila Božjega sina.“ Marija se je prestrašila angelovih besed, a ker je vedno storila tako, kot ji je rekel Bog, je tudi tokrat zaupala vanj in angelu rekla, da želi postati Jezusova mamica.

Oče naj pove otrokom: Marija tudi vaši mamici pomaga, da vas ima rada, je dobra in skrbna do vas. Otroci naj mamici izročijo darilo, ki so ga pripravili. Ob tem jih očetje spodbudite, da vsak izmed njih mamico tudi objame in ji pove, da jo ima rad.

Skupna molitev: Znamenje križa. Najprej vsak pove Jezusu zahvalo za mamico (očetje seveda za ženo). Dragi Jezus, hvala, ker je moja mami tako … Dragi Jezus, hvala, ker je moja žena tako … Nato vsak otrok izreče prošnjo za svojo mamico (očetje za ženo). Dragi Jezus, prosim, da …

Marija, ti si izpolnila vse, kar ti je rekel Bog. Prosimo te, pomagaj tudi nam, da bomo znali slišati Njegov glas in da si bomo upali narediti vse, karkoli nam bo rekel.