19. marec: SVETI JOŽEF

Ta dan praznujemo god svetega Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega skrbnika. Sveti Jožef je med drugim tudi zavetnik očetov, delavcev in krščanskih družin. S svojimi vrlinami, kot so predanost, delavnost, ponižnost, trdnost, zvestoba, skrb zadružino ter gorečnost za Boga uči in vodi tudi naše može in očete.

Priprava presenečenja: Lepo je, če se otroci na današnji praznik Bogu zahvalijo za očeta in mu namenijo drobno pozornost. Zato mamice spodbudite otroke, da pripravijo (če so mlajši seveda z vašo pomočjo) presenečenje za očeta, s katerim mu bodo pokazali, da ga imajo radi.

Spodaj je podanih nekaj preprostih idej, vi pa izberite tisto, ki vam najbolj ustreza.

•Otroci naj narišejo, kaj najraje počnejo s svojim očkom ALI zakaj ga imajo radi ALI katera stvar jim je pri očetu najbolj všeč… Mamice nato zapišite njihove misli (starejši otroci naj napišejo sami). Dodajte še list za naslovnico, na katero otroci narišejo očeta ali pa prilepite njegovo fotografijo ter napišite naslov „Za najboljšega očka.“ Liste spnite skupaj, da nastane knjižica.

•Specite očetov najljubši posladek.

•Izmislite si zgodbo/pesem o očku, jo zapišite in ilustrirajte. Pesem lahko tudi uglasbite.

Skupni čas: Zvečer se zberite ob prižgani svečki. Na mizo položite pobarvanko svetega Jožefa. Otrokom povejte, da danes praznujemo njegov god. Ob sliki pripovedujte o njegovem življenju (lahko si pomagate s spodnjim besedilom). Pobarvanko lahko otroci kasneje tudi pobarvajo.

Svetega Jožefa je Bog izbral, da je postal Marijin mož ter Jezusov varuh in skrbnik. Čeprav je bil zelo reven in je cele dneve moral delati v svoji delavnici, se ni prav ničpritoževal. Vesel je bil, ker je s svojim trudom in znanjem poskrbel za svojo družino. Sveti Jožef je imel zelo rad Boga. Karkoli mu je Bog naročil, vse je takoj naredil.

Mati naj pove otrokom: Sveti Jožef pomaga tudi vašemu očku, da je dober in ljubeč, da skrbi za našo družino. V nebesih Jezusa prosi, da ga varuje in vodi. Otroci naj očetu izročijo darilo, ki so ga pripravili. Ob tem jih mame spodbudite, da vsak izmed njih očeta tudi objame ter mu pove, da ga ima rad.

Skupna molitev: Znamenje križa. Najprej vsak pove Jezusu zahvalo za očeta (mamice seveda za moža). Dragi Jezus, hvala, ker je moj očka tako … Dragi Jezus, hvala, ker je moj mož tako … Nato vsak otrok izreče prošnjo za svojega očeta (mamice za moža). Dragi Jezus, prosim, da ... Sveti Jožef, ti si tako lepo skrbel za Marijo in Jezusa. Prosimo te, pomagaj tudi nam, da se bomo pri svojem delu čim bolj trudili in pokazali, kaj vse že znamo in zmoremo.