Adventni koledar 2020: 3. DAN

Srečne oči, ki vidijo, kar vi vidite. Povem vam, da so mnogi preroki in kralji želeli videti, kar vi vidite, pa niso videli in slišati, kar vi slišite, pa niso slišali. (Lk 10, 23-24)

SRAJCA SREČNEGA ČLOVEKA

Neki kralj je ležal bolan. Prav nobeno zdravilo, ki so mu ga predpisali zdravniki, ni pomagalo. Pa so se kraljevi svetovalci domislili, da bi se kralj pozdravil, če bi oblekel srajco, ki jo je na sebi nosil človek brez vsake žalosti in skrbi. Res so poslali kraljeve poslance v vse dežele sveta, v vse gradove in dvorce. Iz dneva v dan so obiskovali vesele in bogate ljudi. A prav vsak, s komer so se pogovarjali, je že izkusil žalost in skrbi ali pa mu je nekaj manjkalo. Ko so že skoraj obupali, da bi našli srečnega človeka, so v deveti deželi naleteli na pastirja. Sedel je ob robu poti, si popeval in bil dobre volje. Sli so ga brž vprašali, kaj je razlog njegovemu veselju. On pa jim je odvrnil, da je srečen, ker mu tu na Zemlji prav nič ne manjka. Kako so bili kraljevi poslanci navdušeni, da so končno našli pravega. Brž so ga poprosili za njegovo srajco in mu zanj obljubljali polovico kraljestva. Ta pa jim je ni mogel dati, saj je sploh ni imel. (Prirejeno po slovenski ljudski pravljici.)

Se tudi ti sprašuješ, kako je bil ta človek, ki sploh ni imel srajce, srečen? Kaj ga je v resnici osrečevalo? Se mi počutimo srečni? Kaj osrečuje vsakega izmed nas? Nam morda kaj manjka, da bi bili srečni? Kaj pa bi Jezus povedal o sreči? Ali nas Jezus lahko osreči? Kako?

IZZIV ZA JUTRIŠNJI DAN:

Poskusimo biti pozorni na dogodke, ki nas razveseljujejo. Zvečer si ob venčku pripovedujmo, kaj nas je osrečevalo tekom današnjega dne.