PRAZNIK VSEH SVETIH

Prvi november na Plečnikovih Žalah; foto: Marko Furlan

Na Zemlji smo le popotniki v našo večno domovino. Tudi svetniki so bili nekoč čisto običajni ljudje kot jaz in ti. Niso bili super junaki in mnogi med njimi sprva tudi grešniki ter na povsem zgrešenih poteh. A v nekem trenutku so svoje življenje naravnali na Boga, zato se danes veselijo v nebesih, kjer prosijo za nas in nam pomagajo najti pot do nebeškega kraljestva. Postati svetnik naj postane želja in končni cilj vsakega kristjana, tudi majhnega otroka. Naj nas v naših prizadevanjih okrepi tudi naslednja dejavnost.

Predpriprava: na svetovnem spletu poiščimo slike in življenjepise naših nebeških zavetnikov (slike izberimo primerno otrokovi starosti, življenjepise pa prilagodimo njihovemu razumevanju).

Pripomočki: revija Mavrica, št.10, letnik 2018, plakat, A4 listi, slike in življenjepisi svetnikov, flomastri, vata, bleščice …

Vsak družinski član nariše, kako si predstavlja nebesa. Drug drugemu predstavimo svoje izdelke.

Otrokom povemo, da je Zemlja naš začasen dom, naš večen dom pa v nebesih. Tam so že svetniki. Oni so naši vzorniki, za nas prosijo in nas vodijo, da bi tudi nam uspelo priti v nebesa.

Poslušajmo pesem Franca Juvana: Svetniki

Preberimo zgodbo Gregorja Čušina Zid svetnikov, ki jo najdemo v Mavrici, št. 10, letnik 2018, str. 6-7.

Ob pogovoru izdelajmo plakat. Kdo je kralj nebes? Jezus. (Ga narišemo.) Kaj pa kraljica? (Narišemo še Marijo.)  V nebesih živijo tudi svetniki. Kdo so? Kaj posebnega so počeli, da so prišli v nebesa? Ali poznate že kakšnega svetnika? Razdelimo slike naših nebeških zavetnikov ter vsakega na kratko prestavimo (majhnim otrokom le najpomembnejšo stvar, starejšim več podrobnosti). Vsak prilepi sliko svojega nebeškega zavetnika na plakat. Če so otroci že nekoliko starejši, lahko dodamo še nekaj slik svetnikov, h katerim se v molitvi radi zatekamo. Plakat okrasimo, da na koncu dobimo družinsko podobo nebeškega kraljestva.

Ali lahko tudi mi postanemo svetniki? Kako?

Dejavnost zaključimo z molitvijo: zmolimo litanije vseh svetnikov (če so otroci majhni, jih izberemo nekaj: mednje vključimo vse naše priprošnjike) ter zapojemo pesem V nebesih sem doma.

2. novembra se spominjamo vseh naših rajnih. Plakat lahko dopolnimo s slikami naših sorodnikov in za njih ob obisku groba ali pa doma ob prižgani svečki zmolimo desetko rožnega venca.

Gradivo namenjeno le za družinsko rabo.

Oktober 2018.